20220718 163453
Eva

Zo voorkom je autopech tijdens de vakantie

Laten we voorop stellen dat autopech precies dat is: pech. Maar je kan je auto vooraf op een aantal punten checken voordat je op vakantie gaat, waardoor je panne onderweg misschien voorkomt. Bovendien kan je soms zelf je auto repareren en hoef je de pechhulp niet eens te bellen. Maar hoe pak je dat deze vakantie aan?

Controleer je auto vooraf

Om autopech tijdens je vakantie te voorkomen, is het handig om te controleren in welke staat jouw auto zich bevindt. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning. Een lage spanning kan een lekke band of zelfs een klapband veroorzaken.

Gelukkig heeft bijna elk tankstation een bandenpomp op locatie staan. Daarmee controleer je gemakkelijk de spanning en kan je de banden meteen oppompen. Weet je niet hoeveel spanning er in de band moet? Check dit dan op deze website.

Vergeet ook niet om het oliepeil te controleren. Motorolie smeert de draaiende onderdelen van de auto, maar is ook een koel- en reinigingsmiddel. Zowel te veel als te weinig olie levert schade aan je auto op.

Je kan heel makkelijk zelf je oliepeil controleren en indien nodig aanvullen. Zorg er wel voor dat je het juiste type olie en de correcte hoeveelheid gebruikt. De ANWB heeft een aantal handige tips die je kunt volgen.

Als laatste is het verstandig om de koelvloeistof van je auto te checken. Koelvloeistof voorkomt namelijk een oververhitte motor en zorgt ervoor dat de airco blijft werken. Zeker in warme landen is dit geen overbodige luxe.

Controleer de koelvloeistof alleen vóórdat je met de auto gaat rijden. Bij een warme motor kan de koelvloeistof krachtig naar buiten komen en ernstige verwondingen veroorzaken. Met deze handleiding van de ANWB check je veilig de koelvloeistof.

Neem de juiste papieren mee

Als je op vakantie gaat, is het handig om een aantal belangrijke documenten mee te nemen. Deze zullen autopech tijdens je vakantie niet voorkomen, maar kunnen wel voor een snelle afhandeling zorgen.

De eerste op de lijst is het Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart. Kortom, de witte (voorheen groene) kaart. Op deze kaart staat hoe jouw (lease)auto precies verzekerd is en in welke landen dit geldt. De kaart wordt zowel op papier als digitaal geaccepteerd.

Heb je jouw leaseauto via Terberg Business Mobility en ben je jouw verzekeringskaart kwijt? Dan kan je deze hier opvragen.

Mocht je in een aanrijding terecht komen, dan moet je het Europese schadeformulier invullen. Deze kan je vrijwel altijd in de auto terugvinden. Is dat echter niet het geval of heb je het formulier al eens gebruikt, dan kan je hier het formulier downloaden en uitprinten.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om het schadeformulier digitaal in te vullen. Dat kan via deze website door stap voor stap de gegevens in te vullen. Zorg ervoor dat je de website hebt opgeslagen voordat je op vakantie gaat.

Toch autopech tijdens je vakantie

Soms kan je pech simpelweg niet voorkomen en kom je stil te staan. In dat geval adviseren we altijd om contact met de pechhulp op te nemen. Hieronder hebben we de meest voorkomende gevallen op een rijtje gezet.

Oververhitte motor

Als je automotor oververhit is, dan wordt dit veroorzaakt door het koelsysteem. Deze is te warm en kan daarom de motor niet meer koelen. Je herkent een oververhitte motor aan witte rook die onder de motorkap vandaan komt of aan het waarschuwingslampje op je dashboard.

Probeer niet zelf de koelvloeistof bij te vullen als je hier geen ervaring mee hebt. Als de motor nog warm is, kan bij het losdraaien van de dop een fontein aan koelvloeistof naar buiten komen en ernstige verwondingen veroorzaken. Laat de auto minstens een kwartier afkoelen en bel bij voorkeur de pechhulp.

Lekke band of klapband

Een lekke band of klapband kan veroorzaakt worden door een te lage bandenspanning of door iets scherps op de weg. Het waarschuwingslampje voor lage bandenspanning is een eerste indicatie, maar je kan ook merken dat de auto plotseling naar één kant trekt of een harde klap horen.

Als je een reservewiel in de auto hebt liggen, kan je zelf je band verwisselen. Anders kan je het beste de pechhulp bellen.

Lege accu

Als je auto niet of nauwelijks start of je merkt onderweg opeens dat bijvoorbeeld je radio ermee ophoudt, dan heb je zeer waarschijnlijk een lege accu. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar op vakantie zijn hoge temperaturen of veel korte ritten vaak de boosdoener.

Een auto met lege accu kan je weer aan de praat krijgen met startkabels. Bij moderne auto’s kan dit echter schade aan de elektronica veroorzaken en is de accu soms niet direct bereikbaar. In dat geval kan je het beste de pechhulp bellen.

Wil je nog meer tips om autopech tijdens je vakantie te voorkomen? Bekijk dan deze video met handige tips van de Nederlandse alarmcentrale Eurocross.