Foto0005
Sanne

Wat betekent de btw-verlaging voor jou als elektrisch rijder?

Om de stijging van de energieprijzen tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid besloten om de btw over energie te verlagen. Dit gaat van 21% naar 9% en geldt in de periode van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022. Deze verlaging is ook van toepassing op elektrisch laden en de bijbehorende transactiekosten.

Een gemiddeld huishouden zal met deze verlaging zo’n €140 besparen, maar met een eigen laadpaal is dit stroomverbruik waarschijnlijk een stuk hoger dan bij een gemiddeld huishouden. De besparing zal dus ook hoger zijn.

Opladen bij een eigen of openbare laadpaal

Als je een eigen laadpaal hebt, betaal je voor het opladen van je elektrische auto de kWh-prijs die in je energiecontract staat. De btw-verlaging zal effect hebben op deze prijs. Let erop dat je het tarief in je eigen laadpaal zelf moet aanpassen. Hoe je dit doet, verschilt per leverancier. Dit kunt je dus het beste navragen bij je eigen laadpaal leverancier.

Het verlaagde btw-tarief geldt ook voor de prijs die je betaalt bij een openbare laadpaal. Het laadtarief wordt wel altijd bepaald door de aanbieder zelf, dus let altijd goed op de verschillende laadtarieven. Dit kan nog wel eens verschillen.

En na 31 december?

Of de btw-verlaging wordt verlengd, weten we natuurlijk nog niet, maar houden dit zeker voor je in de gaten. Abonneer je op onze nieuwsbrief.