Fastnet Proace Electric 1024x683
Sanne

SEBA: €5000 korting bij aanschaf elektrische bedrijfswagen

Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) kun je maximaal 5.000 euro korting krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset. Vanaf dinsdag 10 januari kun je hier weer gebruik van maken. Wat de regeling precies inhoudt en hoe je de subsidie kunt aanvragen, lees je in dit artikel.

De regeling

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Ieder jaar heeft het budget van de regeling weer een maximum, dus het is verstandig om de subsidie op tijd aan te vragen.

Het totale jaarbudget voor de SEBA in 2023 is €33 miljoen. Vanaf dinsdag 10 januari 2023, 9:00 uur is de regeling open voor nieuwe aanvragen.

Met deze regeling ontvang je:

  • 10% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm en aangebrachte afgifteopties kenteken) bij een bedrijfsauto uit voertuigcategorie N1
  • 10% van de verkoopprijs zonder btw bij een bedrijfsauto uit voertuigcategorie N2
  • Met een maximaal gewicht van 4.250 kg en maximaal bedrag van €5.000 voor iedere bedrijfsauto

Heb je een kleine onderneming of non-profitinstelling? Dan ontvang je geen 10% maar 12%.

Waarom is de SEBA interessant?

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren. Daar doen ongeveer 30 tot 40 van de grootste gemeenten in Nederland aan mee. Dat betekent dat bedrijfswagens met een emissieklasse lager dan Euro 5 die zones niet meer binnen mogen. Heb je klanten in zo’n stedelijke milieuzone? Dan kan het zo zijn dat je je aan deze nieuwe eisen aan moet passen. SEBA helpt je financieel om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen.

We begrijpen dat de overstap naar elektrische bedrijfswagens een grote impact kan hebben op jouw bedrijf.
In stap 4 van ons e-book vertellen wij je meer over deze impact en geven we advies hoe je hiermee om kunt gaan. 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • Nieuwe, uitstootvrije bedrijfsauto’s met een elektromotor die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2, tot een maximum gewicht van 4.250 kg.
  • Bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N1 hebben een netto catalogusprijs van € 20.000 of meer. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de afgifte van het kenteken.
  • Bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N2 hebben een verkoopprijs zonder btw van € 20.000 of meer.
  • Voor bedrijfsauto’s uit voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km.
  • Voor overige bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius.
  • De bedrijfsauto mag op de datum van aanvraag nog niet op je naam staan. De aanschaf vindt plaats met een overeenkomst.

Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op de website van RVO.

Subsidie aanvragen

Een aanvraag indienen kan vanaf 10 januari 2023. Om in te loggen heb je eHerkenning niveau 2+ nodig of een hoger niveau mét de juiste machtiging.

Wil je je goed voorbereiden? Lees dan alvast meer informatie over het aanvraagproces.