Inflatie stijgt al maanden
De hoge inflatie is voor niemand nieuw. Mensen hebben meer geld opgespaard tijdens de pandemie en geven dit nu uit. Daardoor is er meer vraag naar producten en diensten, waardoor de productie en het vervoer hiervan oploopt.
Ook de sterk gestegen energieprijzen, rentestijging en de situatie in Oekraïne beïnvloeden de prijzen.
Budgetteren met goede verwachtingen
Uiteraard zien we deze prijsstijgingen ook terug in de automarkt, zoals je eerder hebt kunnen lezen. Dus hoe houd je grip op deze stijgende kosten?
Met grip bedoelen we niet per se het vastzetten of verlagen van kosten. Daarom leggen we de focus op het bijstellen van normbudgetten, omdat daar de meeste winst op te behalen valt. Als je namelijk met een goede verwachting kunt budgetteren, krijg je meer grip op de verwachte kosten.
De belangrijkste factor die budgettering beïnvloedt, is de aanschafprijs van de auto. Door de productieproblemen en enorme vraag, zijn er momenteel weinig beschikbaar. En degenen die er zijn, kosten vaak meer dan normaal. In onze whitepaper lees je 4 tips om met deze krapte om te gaan.
Het kiezen voor een voorraad auto is één van de tips die hierin staat. Er zijn nog enkele leasemaatschappijen die zelf een voorraad aan auto’s hebben staan om in te zetten bij klanten. Een bijkomend voordeel van een voorraad auto is dat je precies weet waar je qua prijs aan toe bent. Daarnaast ben je niet overgeleverd aan plotselinge prijsstijgingen.
Grootste slag slaan met normbudgetten
De snelste manier om grip op prijsstijgingen te krijgen, is het indexeren van je normbudgetten. Hier lopen de kosten namelijk het snelste op en zit het grootste gat tussen begroting en daadwerkelijke uitgaven.
Op dit moment worden vooral normbudgetten inclusief brandstof geraakt, maar eigenlijk heeft elke variatie één groot nadeel: de verhoogde autoprijzen.
Medewerkers krijgen simpelweg minder auto voor hetzelfde geld. Als het contract afloopt en ze dezelfde auto opnieuw willen bestellen, dan is deze opeens duurder en past de auto niet meer in het budget. Of er wordt een auto als pre-order besteld, maar is deze opeens in prijs gestegen bij aflevering.
Wanneer heb jij voor het laatst je normbudgetten geïndexeerd? En maak je bijvoorbeeld onderscheid tussen elektrisch rijden en fossiele brandstoffen of houd je rekening met het hybride werken in je normjaarkilometrage?
Als je al deze factoren meeneemt in het indexeren van je normbudgetten, kun je grip krijgen op de stijgende kosten. En wij kunnen je helpen met de juiste verwachtingen voor de komende periode.

Doe de NormBudgetCheck
Wil jij weten wat je nog meer kan meenemen in de indexatie van je normbudgetten? Doe dan onze NormBudgetCheck. Het is geheel vrijblijvend en je krijgt meteen een advies op basis van je antwoorden. Heb je vervolgens interesse in een uitgebreide NormBudgetCheck door één van onze accountmanagers die helemaal op jouw wagenpark gericht is, dan regelen wij dit uiteraard voor je.
Doe de Check!