Portretterberg0117
BAAZ.nl

Elektrisch rijden steeds aantrekkelijker in 2023

Mobiliteit en de verduurzaming van het wagenpark zijn in veel bedrijven een chefsache. De directie is nauw betrokken, de belangen zijn immers groot. In elektrisch rijden zien zij een uitweg voor de gestegen kosten voor mobiliteit. Toch blijft het een ingewikkelde puzzel, ook in 2023.

Als manager sales bij Terberg Business Mobility heeft Philip van den Hoff dagelijks te maken met mobiliteitsvraagstukken bij bedrijven. Volgens hem betreft inmiddels 40 tot 50 procent van de nieuw afgesloten (lease)contracten elektrisch aangedreven voertuigen. Plug-in hybrides, voertuigen die deels elektrisch en deels fossiel rijden, telt hij daarbij mee. “De elektrificering van het wagenpark is voor werkgevers een mogelijkheid om hun bedrijfsvoering te verduurzamen, maar ook om zich in te dekken tegen enorme kostenstijgingen. Neem bijvoorbeeld de gestegen brandstofprijzen, maar ook de wegenbelasting. Elektrisch aangedreven voertuigen zijn hiervoor een mooie escape.”

Personenauto vaker in ‘e-variant’ beschikbaar

Naarmate auto’s duurder worden, neemt het percentage elektrische contracten toe, merkt Van den Hoff op. “Dat is met name het segment waarin Tesla actief is, maar in toenemende mate ook de traditionele luxemerken als BMW. In het iets goedkopere segment van kleinere personenwagens neemt het aanbod ook hard toe; Volkswagen is hier heel actief maar ook een merk als Cupra.” De beperkingen voor elektrisch rijden liggen met name in de functionele categorie, ziet hij. “Dan gaat het om bedrijfswagens, waar bijvoorbeeld het bereik van voertuigen nog een beperkende factor is. Voor sommige categorieën zoals bakwagens is er zelfs nog helemaal geen elektrische mogelijkheid.”

De elektrificering van het wagenpark brengt andere vraagstukken met zich mee dan alleen ‘welke auto’. Het thuis kunnen laden en het faciliteren van laadpalen bij het eigen kantoor en andere zakelijke locaties zijn overwegingen. “De energietransitie speelt op de achtergrond een grote rol. Op sommige plekken is het netwerk nog niet klaar om laadpalen te faciliteren. Dan kom je ook uit bij de netwerkbeheerder, die er soms geen haast bij heeft of in andere gevallen te maken heeft met supply chain problemen waardoor werkzaamheden niet door kunnen gaan.”

Kijk naar wat er wél mogelijk is

Hoe los je al die problemen op? Van den Hoff draait de vraag liever om. “Wat is mogelijk? Soms ligt de oplossing simpelweg in dingen anders doen.

Lees verder, Het gehele artikel is te downloaden op de website van Baaz.

Microsoftteams Image (68)