Hoe komt de prijs van benzine tot stand?
Voordat we inzoomen op hoe je op brandstof kunt besparen, gaan we wat dieper in op de totstandkoming van de benzineprijs. We kunnen deze opdelen in de volgende onderdelen:
- De ruwe olieprijs en raffinagekosten – zo’n 30% van de totaalprijs
- Accijnzen en belastingen – in Nederland zo’n 57% van de totaalprijs
- Marges – meestal tussen de 8% (bij onbemande tankstations) en 13% (bemande tankstations) van de totaalprijs
De voornaamste reden van de stijgende brandstoftarieven is de schommelende olieprijs. Vergeleken met de huidige prijs, verwacht de Wereldbank een stijging van zo’n 40%. Dit jaar – en verwacht wordt ook de komende jaren – kost een vat olie gemiddeld 100 dollar, terwijl dit de afgelopen vijf jaar 60 dollar was. Maar daarnaast spelen dus ook marges, accijnzen en belastingen een rol. Hoe hoog de brandstofprijzen precies worden, is daardoor nog niet met zekerheid te zeggen. Maar dat ze nog verder gaan stijgen staat vast.
Besparen op brandstof met deze 5 tips
1. Laat je medewerkers tanken bij een onbemand tankstation.
Motiveer je medewerkers om te tanken bij een onbemand tankstation. Doordat hier geen shop en geen personeel is, is de marge lager. Dit scheelt je zo’n 17 cent per liter. Hoe je ze daartoe motiveert, lees je bij tip 3.
2. Kies voor tankstations die niet aan de snelweg liggen
Hoewel tanken aan de snelweg voor de meeste medewerkers de makkelijkste en snelste optie is, is dit zeker niet de voordeligste. Dat stations aan de snelweg zoveel duurder zijn, heeft een reden. De locaties langs de snelweg worden namelijk elk geval geveild door de overheid, en vervolgens doorverhuurd aan een exploitant. De huurprijs van de grond en het veilingbedrag komen voor rekening van deze exploitant, die dit bedrag natuurlijk wil terugverdienen. Daarnaast is een station aan de snelweg vaak 24 uur per dag open wat ook voor een hogere prijs zorgt. Een tankstation in een dorp of stad heeft deze lasten niet en is dus al gauw goedkoper. Maar hoe motiveer je je medewerkers om meer moeite te doen en op een goedkopere locatie te tanken? Dat leggen we uit bij punt 3.
3. Beloon slimmer tanken
Om te kunnen besparen op brandstof moeten allereerst de leaserijders zelf geprikkeld worden om hiermee bezig te zijn. Veel medewerkers zullen het liefst langs de snelweg tanken, dat is wel zo comfortabel. Deze tankstations zijn – zoals je bij tip 2 hebt gelezen – flink duurder dan de onbemande pomp in het buitengebied. Op één volle tank loopt dat flink op. En op jaarbasis op een groot wagenpark nog veel meer. In de MultiTankcard-app vind je een slimme tanklocator. Daarop zie je de real-time literprijzen van de tankstations in de buurt. In de app kun je de benzinestations langs de snelweg uitzetten op de tankpas of aangeven dat duurdere premium brandstoffen niet getankt mogen worden.
Om leaserijders aan te moedigen, kun je goed rijgedrag en brandstofbesparing belonen door bijvoorbeeld een deel van het bespaarde bedrag uit te keren als bonus of in ruil voor een extra vakantiedag. Ga je belonen, stel met je werknemers van tevoren duidelijk de ‘spelregels’ vast. Via een beloningssysteem kun je eveneens carpoolen stimuleren.
4. Stap over op elektrisch rijden
Een andere optie om op brandstofkosten te besparen, is om de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. Deze vorm van mobiliteit is sterk in opkomst. Het aantal elektrische auto’s nam het afgelopen jaar toe met 38%. Niet zo gek, want elektrisch rijden heeft een heleboel voordelen.
Het grote voordeel van de populariteit van elektrisch rijden, is dat er steeds meer merken en modellen beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het een steeds betaalbaarder en duurzamer alternatief voor de gewone personenauto. Daarnaast komen er steeds meer bewegingen vanuit het kabinet om elektrisch rijden de norm te maken, zoals deze verwachte maatregel. Nu is dan ook een goed moment om hierop in te spelen. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept. Heb je hulp nodig bij deze transitie of wil je weten hoe je dit het slimst kan aanpakken? Terberg Business Mobility helpt je hier graag bij.
5. Voorkom diefstal van brandstof
Helaas komt brandstoffraude vaker voor dan je denkt. Volgens onderzoek van diverse marktpartijen is maar liefst één op de zeven tankbeurten frauduleus. Gelukkig geeft de steeds slimmer wordende tankpas van MTc de wagenparkbeheerder én leaserijder inzicht in alle tankgegevens. Er zijn tegenwoordig zelfs mogelijkheden om excessen op te sporen als er bijvoorbeeld meerdere keren in een korte tijd wordt getankt. Of je kunt direct inzichtelijk krijgen of het aan de tankpas toegewezen voertuig bijvoorbeeld ook echt op het tankstation staat.
Meer weten over hulpmiddelen om fraude te voorkomen? Neem contact op.
Doe de gratis brandstofanalyse en bespaar kosten
Besparen op de brandstofkosten binnen je bedrijf begint met goed inzicht in het tankgedrag van je leaserijders. Als je weet of je leaserijders regelmatig speciale (duurdere) brandstof tanken of dat iemand altijd langs de snelweg tankt, kun je daarop sturen. Door bewustwording te creëren óf door de brandstofpassen zo in te regelen dat bepaalde producten of diensten niet meer met de pas afgerekend kunnen worden.
Wil jij ook graag helder inzicht in het tankgedrag van je leaserijders en daarmee de eerste stap zetten om op de brandstofkosten te besparen? Vraag dan gratis een brandstofanalyse bij ons aan. Je ontvangt dan een rapportage waarin je het tankgedrag perfect kunt analyseren en erop kunt sturen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag? We komen graag met je in contact. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.
"*" geeft vereiste velden aan