Veelgestelde vragen over verzekeringen

De verzekering verplicht een voertuigvolgsysteem als de cataloguswaarde van de leaseauto meer dan € 60.000 is. Daarnaast biedt Terberg Business Mobility dit ook aan voor een aantal diefstalgevoelige auto’s die in aanmerking komen voor klasse 4 alarm.

Iedereen met een geldig rijbewijs mag in de leaseauto rijden. Als geregistreerde bestuurder bent je wel verantwoordelijk voor het voertuig. Arbeidsvoorwaardelijk kunnen er andere afspraken zijn gemaakt die je bent overeengekomen met je werkgever. Wij adviseren altijd om dit te controleren voordat je iemand anders laat rijden in de leaseauto.

Met je leaseauto op vakantie? Moet je voor je werk naar het buitenland? Dat kan! Je kunt gewoon met je leaseauto op pad in de meeste landen binnen Europa. Raadpleeg je groene kaart om te zien in welke landen u wel of niet verzekerd bent. Let bij een bezoek aan het buitenland wel op dat sommige zaken anders zijn. Bijvoorbeeld het verhelpen van een schade, hulpverlening of de verzekering.

Let op: controleer als zakelijke leaserijder altijd je autoregeling. Je werkgever kan hier andere afspraken over gemaakt hebben.

In de meeste landen volstaat het om met het document in de bijlage aan te tonen dat de auto waarin je rijdt WA-verzekerd is. Slechts in een beperkt aantal landen is het verplicht om een originele (papieren) groene kaart bij te hebben. Wanneer je naar Albanië, Bosnië en Herzegovina, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije of Wit-Rusland gaat, of je rijdt erdoorheen, zorg dan dat je een papieren versie bij je hebt op groen papier. Die kun je aanvragen via groenekaarten@terbergbusinessmobility.nl met vermelding van je kenteken in de onderwerpregel.

Eigen risico wordt aangesproken bij een niet-verhaalbare schade. Een niet-verhaalbare schade is elke schade waarbij de schadekosten niet of slechts gedeeltelijk verhaald kunnen worden op een tegenpartij. Het kan voorkomen dat een schade lager is dan het eigen risico, dan betaal je alleen het bedrag van de schade. Een in rekening gebracht eigen risico wordt pas gecrediteerd als de schade is verhaald.

Hoe zit het ook alweer met het internationaal verzekeringsbewijs?

Ga je naar het buitenland? Vergeet dan het internationaal verzekeringsbewijs niet. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden over het verzekeringsbewijs op een rij.

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van het internationaal verzekeringsbewijs. Het internationaal verzekeringsbewijs wordt door de verzekeraar afgegeven en kan de vorm hebben van een pasje of een document. Op het verzekeringsbewijs vind je de volgende informatie:

  1. Het verzekeringsbewijs nummer. Dit nummer heb je nodig als je een schadeformulier moet invullen.
  2. Het kenteken van het verzekerde motorrijtuig.
  3. De geldigheid van de verzekering (periode).
  4. Het dekkingsgebied (landen) én de landen waar geen dekking is (aangegeven met een kruis).

Vaak staat op de IVB ook informatie over hulpverlening en belangrijke telefoonnummers die je in geval van nood kunt bellen.

De schadeverzekering voor inzittenden(SVI)
Een SVI dekt de aantoonbare schade van de bestuurder en de passagiers ten gevolge van een ongeval. Een verschil met de ongevallen inzittenden verzekering (OIV) is dat de SVI de daadwerkelijke schade vergoedt. De verzekering dekt letselschade tot een maximum van het verzekerde bedrag van inzittenden en bestuurder als gevolg van een ongeval.

Ongevallen inzittenden verzekering (OIV)
Wanneer er door een ongeval één van de inzittenden blijvend invalide raakt of overlijdt, kan er een beroep worden gedaan op de ongevallen inzittenden verzekering (OIV). Deze verzekeringsvorm keert een vast bedrag uit in geval van blijvende invaliditeit of overlijden, ongeacht of de bestuurder schuldig is aan het ongeval of niet. Er is geen relatie tussen het uitgekeerde bedrag en de werkelijk geleden schade.

Vul hier Terberg Business Mobility in als verzekeringnemer in. Let ook op dat je verplicht bent de schade aan Terberg Business Mobility door te geven binnen 48 uur.

Tips bij het invullen van het schadeaangifteformulier:

  1. Laat vak 5 nooit leeg. Als er geen getuigen zijn, vul dan in: ‘geen getuigen’.
  2. Gegevens voor het invullen van vak 6, 7 en 8 kunt je vinden op de groene kaart. Deze gegevens kunt u eventueel zelf al thuis op het formulier invullen.
  3. Persoonsgegevens voor het invullen van vak 9 staan op je rijbewijs.
  4. In vak 12 gaat het om de toedracht van het ongeluk. Dit gaat dus om de situatie van de voertuigen op het moment van het ongeluk en niet op het moment daarvoor of daarna. Dit kan je aangeven door kruisjes te zetten en deze uiteindelijk op te tellen.

Het is niet verplicht om een inzittendenverzekering of een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar wij raden het wel aan.

In de landen die op het Internationaal Verzekeringsbewijs (oftewel groene kaart) staan, zijn caravans, vouwwagens en aanhangers tot 750 kg meeverzekerd op de WA-verzekering van het trekkend voertuig (op het IVB staat, bij punt 6, de code AF). Je hebt daarom geen aparte IVB voor een caravan, vouwwagen of aanhanger nodig.

Is de caravan, vouwwagen of aanhanger zwaarder dan 750 kg? Dan heb je wel een apart IVB nodig (hierop staat de code F). Deze kan aangevraagd worden via groenekaarten@terbergbusinesslease.nl.

Al onze leaseauto’s hebben standaard een WA-verzekering en een Casco-dekking. Het kan zijn dat je wagenparkbeheerder of contract verantwoordelijke andere afspraken heeft gemaakt. Bekijk de groene kaart om te zien wat wel en niet gedekt is.