Header vastgoed

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden, het wordt steeds meer ‘het nieuwe normaal’. Er komen meer nieuwe elektrische auto’s bij en de overheid stimuleert elektrisch rijden door het invoeren van verschillende subsidies. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen je op weg.

Trademark

De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. De afgelopen 2.5 jaar is het aantal elektrische auto’s wel 3 keer verdubbeld. Per 1 september 2022 stonden er voor het eerst meer dan 300.000 elektrische personenauto’s (EV’s) in Nederland geregistreerd, vergeleken met krap 108.000 op 1 januari 2020. Daarnaast rijden er in ons land nu bijna 600.000 auto’s met een hybride aandrijving. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als ruim 2,5 jaar geleden.

Deze stijging is deels te danken aan de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) in combinatie met de toenemende leeftijd van personenauto’s. Maar daarnaast kiezen ook steeds meer mensen bewust voor een elektrische auto. De voordelen worden namelijk steeds aantrekkelijker.

Microsoftteams Image (28)

Geen last van hoge benzineprijzen

Tanken

Thuis voor de deur je auto opladen

Microsoftteams Image (27)

Beter voor het milieu

Microsoftteams Image (28)

Kostenbesparing door te rijden op zelf opgewekte energie

De voordelen van elektrisch rijden

Duurzaam0004

Bijdragen aan een fossielvrij leven

In plaats van fossiele brandstoffen (benzine of diesel) wordt er bij elektrisch rijden gebruik gemaakt van stroom. Je draagt dus bij aan het mogelijk maken van een fossielvrij leven.

Toch is de elektrische auto nog niet 100% fossielvrij. Een elektrische auto heeft weliswaar geen fossiele brandstof nodig om te rijden, maar wel om gebouwd en vervoerd te worden. Daarnaast is de stroom waar elektrische auto’s op rijden niet in alle gevallen duurzaam opgewekt.

Is dit dan nog wel een voordeel? Ja zeker! Elektrische auto’s zijn alles bij elkaar opgeteld al een flink stuk schoner dan brandstofauto’s. En dat verschil zal in de toekomst alleen maar toenemen: we wekken steeds meer duurzame stroom op en ook wordt de productie van elektrische auto’s duurzamer.

Duurzaam0009

Een elektrische auto kan voordeliger zijn

Onder aan de streep liggen de gemiddelde autokosten voor een elektrische auto vaak lager dan de kosten voor een benzine- of dieselauto. Hoe dat zit? Dat leggen we je graag uit.

De op dit moment leverbare elektrische auto’s zijn doorgaans duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselauto’s. De voornaamste reden hiervan is het dure accupakket. Toch is een elektrische auto een goede optie, deze is namelijk een stuk goedkoper in gebruik. Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel én je betaalt geen wegenbelasting (hieronder meer hierover). Daarnaast ben je aan onderhoud minder kwijt.

192524072 11a8a779 83f8 45f0 Afa2 A089909df28a

Een elektrische auto is goedkoper in onderhoud

Een elektrische auto bezit veel minder draaiende onderdelen dan een brandstofauto. Zo is de kans dat er iets kapot gaat dus ook een stuk kleiner en is er minder onderhoud vereist. Ook de banden en de remmen gaan langer mee, omdat je grotendeels ‘op je accu afremt’, wat voor minder slijtage zorgt dan de manier waarop je in een brandstofauto remt.

Waar moet je op letten met elektrisch rijden?

Er zijn nog niet overal genoeg laadpalen

Een elektrische auto heeft stroom nodig om te kunnen rijden en daarom is het belangrijk dat je voldoende mogelijkheden hebt om je auto op te laden.

Wanneer en hoe vaak je moet laden ligt aan de actieradius, ook wel ‘rijbereik’ genoemd. Voor de meeste elektrische auto’s ligt de actieradius tussen de 300 en 600 kilometer. Bij de wat oudere auto’s (van vijf jaar of ouder) is dit minder: tussen de 125 en 250 kilometer.

In Nederland is die actieradius meestal geen probleem; nergens staan zoveel laadpalen als in Nederland. Maar als je met de auto op vakantie gaat, kan het lastiger zijn je elektrische auto op tijd op te laden. Voor sommige mensen is dat de reden voor ‘range anxiety’, ofwel: bang om met een lege accu langs de weg te komen staan. De wegenwacht moet dan komen om je accu op te laden.

Laden duurt langer dan tanken

Als je ‘s avonds van je werk terugkomt en je auto pas de volgende ochtend weer nodig hebt, dan is een lange laadtijd geen probleem; je hebt je auto niet nodig als je slaapt. Maar als je accu onderweg leegraakt en je bij een openbare laadpaal je accu vollaadt, ben je langer bezig dan als je benzine of diesel tankt.

Gelukkig heb je langs de snelweg, zeker in Nederland, ook zogeheten ‘snelladers’. Laden bij zulke laadpalen gaat een stuk sneller dan bij een gewone openbare laadpaal. Toch ben je ongeveer een kwartier bezig om je accu voor meer dan 100 kilometer op te laden. Bovendien is laden aan een snellader duur, bijna net zo duur als benzine of diesel.

Mocht je op vakantie gaan met je elektrische auto, hou er dan zeker in het hoogseizoen rekening mee dat er soms een rij staat bij de snelladers langs de snelweg. Reken dus voor de zekerheid extra tijd voor het wachten én het laden.

Een elektrische auto is relatief duur in aanschaf

Voorlopig is een elektrische auto nog relatief duur. Die hogere prijs komt vooral doordat accu’s duur zijn om te maken. En ook veel andere onderdelen in elektrische auto’s worden goedkoper. Experts verwachten daarom dat een nieuwe elektrische auto rond het jaar 2025 goedkoper is in aanschaf dan een brandstofauto.

Wel is het daarbij belangrijk om mee te nemen dat de huidige elektrische auto’s vaak krachtige en rijk uitgeruste modellen zijn. Deze modellen kun je vergelijken met de duurdere modellen op benzine en diesel. Van de goedkope instapmodellen op benzine zijn veelal nog geen tegenhangers op elektriciteit. Daardoor kan het verschil tussen brandstof en elektrisch nog groter lijken.

5 belangrijke factoren

Hoe kies ik een elektrische auto die bij mij past?

Je bent eruit: het wordt een elektrische auto! De volgende stap is het kiezen van een auto. En dat is best een opgave, want tegenwoordig zijn er veel verschillende elektrische modellen op de markt. Hoe bepaal je welke auto bij jou past? Wij helpen je daarmee!

Bij het kiezen van een auto is het belangrijk om te letten op een aantal factoren, zoals actieradius, snelladen, trekgewicht. Wat houdt het in, en wat is belangrijk voor jou?

Type elektrische auto

Er zijn verschillende elektrische auto’s op de markt. De twee populairste modellen zijn de plug-in hybrid (PHEV) en de volledig elektrische auto (BEV).

De volledig elektrische auto rijdt puur op elektriciteit. De plug-in hybrid heeft naast een elektrische motor, ook nog een brandstofmotor. Het elektrische bereik van een plug-in hybrid is lager dan die van een volledig elektrische auto, ongeveer 42 kilometer. Het elektrische bereik van een BEV is al gemiddeld 291 kilometer.

Actieradius

Welke afstand rijd je regelmatig per dag? Is dat 15 kilometer heen en terug, dan hoeft de actieradius niet zo’n grote range te hebben. Is dat een stuk meer of is het erg variabel? Kijk dan naar een actieradius met een grotere range.

Naast te kijken naar de range van de actieradius is het ook van belang om te kijken naar het dagelijks gebruik van de auto. Staan er bij je werk laadpalen? Dan kun je wellicht volstaan met een kleinere range.

Laadtijd

Heb je een auto op het oog? In de specificaties van de elektrische auto kun je de laadtijden voor standaard en snelladen vinden. Zoals zojuist beschreven, een elektrische auto met een grotere laadcapaciteit heeft logischerwijs langer nodig om op te laden dan een auto met een lagere capaciteit. Ook andere factoren zoals het vermogen van de laadpaal, de temperatuur van de batterij en hoe vol deze al opgeladen is, hebben een direct effect op de laadtijd.

Maximum laadcapaciteit

De maximum laadcapaciteit is te vergelijken met een brandstoftank van een auto met verbrandingsmotor. Hoe groter de accu van de auto is, hoe verder u ermee gaat komen. Houd er wel rekening mee dat u met een grotere accu er langer over doet om vol te laden.

Trekgewicht

Rijd je soms met een aanhanger of ga je met een caravan op vakantie? Let dan goed op, want bij verschillende elektrische auto’s is een trekhaak niet mogelijk.

Veelgestelde vragen

De door Terberg Business Mobility verstrekte laadpas werkt alleen bij openbare / publieke laadpalen. Per type laadpas zijn de mogelijkheden om elektrisch te laden in het buitenland echter verschillend.

In onderstaand overzicht ziet u de meest verstrekte laadpassen met verwijzing naar de juiste App voor het dekkingsgebied:

Soort pas (pasnummer beginnend met)           Dekkingsgebied                                      App

MTC/NewMotion (NL-TNM)                             Laden in binnen- en buitenland         EV Charging by Shell ReCharge

MTC/MSP combi laadpas NL (NL-MTC)        Laden enkel in Nederland                    Multitankcard Next

MTC/MSP combi laadpas EU (NL-MTE)        Laden in binnen- en buitenland         EU laadpas

De genoemde laadpassen zijn combi-passen hetgeen betekent dat er met de passen ook benzine / diesel afgerekend kan worden. Hiervoor heeft u wel een pincode nodig. Bewaar deze dus goed!

Met het verstrekken van een combi-pas kunt u dus ook een vervangende auto aftanken mocht deze niet-elektrisch zijn.

(Een aanvraag van een andere laadpas dan de laadpas welke is verstrekt kan enkel met goedkeuring van uw wagenparkbeheerder).

Check of de laadpaal waar je probeert te laden onder het dekkingsgebied van je laadpas valt. Zie hiervoor de vraag “Waar kan ik laden met mijn laadpas”.

Indien een laadtransactie niet wordt gestart is ons advies om het storingsnummer te bellen dat vermeld staat op de laadpaal. De beheerder van de laadpaal kan dan direct zien waarom een laadtransactie niet wordt gestart.

Beschik je over een thuislaadstation van EV Company? Dan wordt je laadpas automatisch gekoppeld aan je thuislaadpunt en ontvang je, als onderdeel van het laadabonnement, een standaard vergoeding per kWh.

Indien je stroomkosten thuis hoger zijn dan de vergoeding van EV Company dan heb je de mogelijkheid dit te wijzigen via https://evcompany.eu/evc-terberg-tariefwijziging/ . (wachtwoord: terberg)

Heb je een thuislaadpunt van een andere provider dan EV Company? Dan dien je mogelijk zelf de laadpas te koppelen aan je thuislaadpunt en kun je, indien je een laadabonnement hebt afgesloten, je laadtarief instellen en aangeven dat je een automatische vergoeding van de thuislaadtransacties wilt. Hiervoor kun je de beschrijving hanteren van de leverancier van je thuislaadpunt.

Terberg Business Mobility informeert je graag over alternatieve laadmogelijkheden indien de verstrekte laadpas niet werkt of in geval van verlies of diefstal.

Bij Fastned is het mogelijk om, na het downloaden van de FastNed app, een creditcard of bankpas te koppelen. De door jou gemaakte kosten kun je later declareren via de “Multitankcard Next” App op de laadpas welke Terberg Business Mobility ter beschikking heeft gesteld.

Ook het Tesla-Supercharge netwerk kan uitkomst bieden. Voor Tesla-bestuurders spreekt dit voor zich maar het netwerk is in steeds meer landen ook beschikbaar voor Niet-Tesla bestuurders.
Om gebruik te kunnen maken van de Superchargers is het zaak de Tesla-app te downloaden, een Tesla-account aan te maken en een betaalmethode (creditcard) te koppelen.
De door jou gemaakte kosten kun je later declareren via de “Multitankcard Next” App op de laadpas die Terberg Business Mobility ter beschikking heeft gesteld.

Als laatste kun je overwegen om een extra laadpas aan te schaffen op persoonlijke titel. Er zijn veel laadpassen met elk hun eigen voorwaarden en kosten. Zo zijn er laadpassen die een maandelijks abonnement hebben of waar je wel of geen startkosten voor een laadsessie betaalt. Of ze hebben meer of minder laadpunten in het buitenland waar je terecht kunt. Onze ervaring is dat veel leaserijders voor zo een extra laadpas kiezen.

Voor het declareren van brandstofkosten verwijzen wij je graag naar de “MultiTankcard Next” app: https://www.mtc.nl/faq/leasemaatschappij/hoe-kan-ik-een-declaratie-indienen

Olaf Customer Care

Meer weten over elektrisch rijden?

Olaf en zijn collega’s helpen je graag!

Of het nou gaat om het kiezen van de juiste elektrische auto of hoe je een heel wagenpark kunt elektrificeren; wij staan voor je klaar.

Laat je contactgegevens achter en wij bellen je binnen 24 uur terug. Of neem zelf contact met ons op via de onderstaande gegevens.

Maak een belafspraak