Of u nu kiest om een auto zakelijk te kopen of leasen, er zijn verschillende fiscale aspecten waar u rekening mee moet houden.

Leasekosten aftrekbaar

Met zakelijke lease kunt u de maandelijkse autoleasekosten van de bedrijfswinst aftrekken. Datzelfde geldt voor parkeerkosten en brandstof.

BTW

Als u BTW-plichtig bent, kunt u de BTW van uw leasefactuur via de BTW-aangifte van de onderneming aftrekken. Dit geldt voor het zakelijke deel van de leasekosten; niet voor het privédeel.

Bijtelling

De fiscus gaat ervan uit dat als u een auto zakelijk rijdt (zowel koop als lease) u er ook privé gebruik van maakt. Over dit privédeel moet u belasting betalen; de bijtelling.

Bijtellingspercentage

Voor het bijtellingspercentage wordt er gekeken naar de CO₂-uitstoot van de auto en ik welk jaar deze auto voor het eerst op naam is gezet. Voor nieuwe auto’s in 2019 gelden twee bijtellingstarieven: 4% voor auto’s die elektrisch worden aangedreven en 22% voor alle andere voertuigen. Voor elektrische auto’s betaalt u boven de aanschafprijs van € 50.000 euro 22% bijtelling.

Geen bijtelling betalen?

Rijdt u in uw zakelijke auto niet meer dan 500 kilometers privé? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Als bewijs vraagt de Belastingdienst een controleerbare rittenregistratie. Let op: de 500 kilometer is persoonsgebonden en NIET voertuiggebonden.

Personenwagens

Wat past bij uw onderneming?

Bedrijfswagens

Wat past bij uw werkzaamheden?