Of u nu kiest om een auto zakelijk te kopen of leasen, er zijn verschillende fiscale aspecten waar u rekening mee moet houden.

Leasekosten aftrekbaar

Met zakelijke lease kunt u de maandelijkse autoleasekosten van de bedrijfswinst aftrekken. Datzelfde geldt voor parkeerkosten en brandstof.

BTW

Als u BTW-plichtig bent, kunt u de BTW van uw leasefactuur via de BTW-aangifte van de onderneming aftrekken. Dit geldt voor het zakelijke deel van de leasekosten; niet voor het privédeel.

Bijtelling

De fiscus gaat ervan uit dat als u een auto zakelijk rijdt (zowel koop als lease) u er ook privé gebruik van maakt. Over dit privédeel moet u belasting betalen; de bijtelling.

Bijtellingspercentage

Voor het bijtellingspercentage wordt er gekeken naar de CO₂-uitstoot van de auto en in welk jaar deze auto voor het eerst op naam is gezet. Voor nieuwe auto’s in 2021 gelden twee bijtellingstarieven: 22% voor alle voertuigen met een CO₂-uitstoot boven 0 gr/km. Voor voertuigen met een CO₂-uitstoot van 0 – volledig elektrische of op waterstof – geldt een bijtellingspercentage van 12% over de eerste €40.000 van de auto, alles daarboven wordt belast met 22%.

Geen bijtelling betalen?

Rijdt u in uw zakelijke auto niet meer dan 500 kilometers privé? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Als bewijs vraagt de Belastingdienst een controleerbare rittenregistratie. Let op: de 500 kilometer is persoonsgebonden en NIET voertuiggebonden.

Personenwagens

Wat past bij uw onderneming?

Bedrijfswagens

Wat past bij uw werkzaamheden?