Vanaf 1 januari 2020 zijn de nieuwe bijtellingsregels ingegaan voor de ‘fiets van de zaak’. Met slechts 7% bijtelling per jaar wordt een (elektrische) fiets van de zaak voor werkgevers en medewerkers een aantrekkelijke optie. Hoe zit dat?

Hobbels wegnemen

De elektrische fiets is in Nederland bezig aan een razendsnelle opmars. Uit het continu-onderzoek ‘de e-bike Commuting Monitor’ van IBG blijkt dat de hoge aanschafprijs van de e-bike de grootste hobbel is om een e-bike te kopen voor woon-werkverkeer. Direct gevolgd door een gebrek aan financiële tegemoetkoming van de werkgever en de administratieve rompslomp.

Met de nieuwe bijtellingsregel ben je grotendeels verlost van alle administratieve rompslomp. Hieronder vind je de meest gestelde vragen rondom deze nieuwe fiscale regels rondom de leasefiets.

 1. Wat houdt de bijtellingsregel in?
  Er komt net als voor (het privégebruik van) auto’s van de zaak een bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. Dit betekent dat je met een fiets van de zaak jaarlijks 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij je inkomen optelt. Een voorbeeld: stel het inkomen is € 35.000,- en de fiets kost € 2.000,- dan is de bijtelling per jaar € 140,-. Je betaalt daarover een belasting van € 59,- per jaar, dus minder dan € 5,- per maand. Klein nadeel: als je een fiets van de zaak hebt, kom je niet meer in aanmerking voor de belastingvrije reiskostenvergoeding.
 2. Geldt de bijtelling ook als je de leasefiets alleen zakelijk gebruikt?
  Behalve voor woon-werkverkeer mag je de fiets ook gewoon privé gebruiken. Gebruik je de fiets alleen zakelijk, dan geldt de bijtellingsregeling ook.
 3. Krijg je nog kilometervergoeding voor zakelijk gereden kilometers met je privéauto?
  Stel, je hebt een fiets van de zaak en het is hondenweer. Of je moet naar een presentatie waarvoor je een auto nodig hebt. Geen probleem. Als je in je eigen auto naar je werk rijdt, krijg je voor die kilometers gewoon de zakelijke kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer.
 4. Voor welke fietsen geldt de regeling?
  De regeling geldt voor alle soorten fietsen, dus de gewone fiets, e-bikes en speed pedelecs.
 5. Geldt de bijtelling ook voor een regenpak of een accu-upgrade?
  Accessoires als een regenpak en fietstas zijn in principe gewoon loon. De werkgever kan ervoor kiezen om het loonbestanddeel onder de eindheffingsregeling te betrekken. Accessoires die deel uitmaken van de fiets, zoals een accu, vallen wel onder de adviesprijs van de fiets. Dus over een accu-upgrade moet je ook bijtelling betalen.
 6. Kan je naast een auto van de zaak ook een fiets van de zaak hebben?
  Jazeker. Hierdoor wordt het interessanter om een aantal dagen per week de fiets te pakken naar je werk.

De nieuwe bijtellingsregel helpt ondernemers om hun medewerkers aan het fietsen te krijgen. Goed voor de gezondheid, het milieu en hoe meer mensen de fiets pakken, hoe minder fileleed.

Wilt u meer in de natuur zijn?

Vraag uw accountmanager naar de mogelijkheden van het leasen van een e-bike of speed pedelec.