‘Met de elektrische auto op vakantie? Je moet gewoon de tijd nemen,’ zegt een vriendin. ‘Je doet er langer over. Nou en? Jullie zijn met z’n tweeën, doe eens relaxt.’ Vooruit laten we eens zien wat er nodig is voor een onvergetelijke (in positief opzicht) elektrische vakantie. Hieronder de ultieme voorbereidingstips.

Tip 1 – Gemak dient de accu

Aanhanger, caravan, fietsdrager of dakkoffer mee. Het kan natuurlijk, maar het gaat ten koste van je actieradius. Dus prop zoveel mogelijk spullen in je auto. Of huur een (ingerichte) tent, caravan en fiets op de plaats van bestemming. Scheelt een hoop gesjouw (en dus inpakstress).

Tip 2 – Check vooraf de oplaadmogelijkheden

Check van tevoren wat op jouw route de oplaadmogelijkheden zijn. Dat kan heel eenvoudig met Google Maps en websites, zoals ChargeMap, CHAdeMO-map, Fastned, openchargemap.org en oplaadpalen.nl. En dan zijn er handige apps, zoals de ChargeMap, NewMotion en de Laadpaal App. Daarmee grijp je nooit mis.

Tip 3 – Verschillende betaalmethoden en laadsystemen

In Nederland kun je bij bijna alle laadpalen uit de voeten met dezelfde kabel en laadpas. In het buitenland is dat anders. Elk land heeft een ander oplaadsysteem. Soms moet je eerst een laadpas aanvragen. Overleg met je dealer of leasebedrijf welke aansluitingen, adapters en oplaadpassen je nodig hebt. Onderweg en op je vakantiebestemming.

Tip 4 – Check je bereik, rijstijl en route

De actieradius is natuurlijk een dingetje. Vrijwel altijd verschilt de theorie van de praktijk en hangt ook af van je rijstijl en het landschap. Hoe rustiger en vlakker je rijdt, hoe verder je komt. Heel simpel. Als je 90 km/u op de snelweg rijdt, doe je langer met een volle accu, dan met 130 km/u. In een heuvelachtig landschap verbruik je zomaar 15% meer energie. In de bergen 25% tot 35%.

Tip 5 – Mijd zwarte zaterdagen

Files en elektrisch rijden is geen goede combinatie. Wat gebeurt er als je met 30°C stilstaat of langdurig stapvoets rijdt? Precies: de airco trekt je accu leeg. Dus mijd zwarte zaterdagen.

Tip 6 – Houd reserve

Living on the edge is leuk, maar als je met een lege accu staat, is de pret snel over. Houd voldoende reserve, zodat je niet direct in een kramp schiet als het tegenzit en je verder moet zoeken naar een laadstation dan verwacht.

Tip 7 – Relax: er is overal stroom

Help! Je accu is bijna leeg en je kunt geen laadpaal vinden? Relax. Bel aan bij iemand met een thuislader (wel netjes voor betalen natuurlijk) of rij naar het dichtstbijzijnde industrie-bedrijventerrein waar vaak oplaadpunten te vinden zijn. Maar je vindt ook oplaadpunten op plaatsen waar je het niet zo snel verwacht. Check bijvoorbeeld chargemap.com.

Tip 8 – Kijk je baas lief aan en vraag een Tesla

Tesla Model S is behoorlijk aan de prijs, maar hij heeft een grote actieradius tot 450 kilometer en een supercharging netwerk in Europa. Met een Tesla kun je opladen bij Destination Chargers bij hotels. Opladen duurt zo’n vijf uur. Er zijn ook Superchargers, snellaadstations speciaal voor Tesla’s langs de snelweg bij prettige restaurants. Hier kost het laden je ongeveer een half uur en is laden gratis.

Tip 9 – Verken als VIP het hoge Noorden

In Noorwegen zijn zo’n 1.850 oplaadpunten, vooral in het zuiden en in Oslo. Dat zijn er niet super veel maar… als elektrisch rijder krijg je in Noorwegen allerlei privileges. Je mag bijvoorbeeld gratis parkeren in Noorse steden en over busbanen rijden om files te vermijden!

Tip 10 – Relax!

Johan Cruijff wist het al: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Elektrisch rijden betekent: langer onderweg en vaker stoppen. Geniet ervan! Neem de tijd. Geniet van een uitgebreide lunch. Bekijk dat stadje waar je anders voorbijraast. Maak een wandeling in de omgeving en laat je verrassen.

Fijne vakantie allemaal!

Auteur: Irma Schouten