Wie elektrisch gaat rijden, moet de auto opladen. Er bestaan drie verschillende laadpunten voor elektrische auto’s: een oplaadpunt thuis of bij het werk, een openbare laadpaal en een snellaadpunt bij een benzinestation.

In Nederland groeit het aantal laadpunten zeer snel. In 2018 hadden we zo’n 37.000 openbare oplaadpunten en in 2019 staat de teller op bijna 50.000 in Nederland. U hoeft dus nooit ver te rijden om de accu op te laden. Bij ruim 300 laadstations kunt u bovendien snelladen.

Eigen laadstations

De prijzen van laadstations verschillen en hangen af van het merk en het soort oplader. Er zijn laadpalen of laadpunten voor aan de muur, beide met veel of minder vermogen. Globaal bent u tussen de 600 en 2.500 euro kwijt voor een laadpaal, inclusief installatiekosten.

Tip: De investering van een laadpunt is vrij snel terugverdiend. Vergelijkt u de kosten met een benzineauto, dan zijn de kosten er meestal binnen één jaar uit.

Qua stroomtarief bent u met een eigen laadpaal het goedkoopst uit. U betaalt dan alleen het huidige stroomtarief van 0,23 euro per kWh.

Openbare laadpalen

Bij de meeste openbare laadpalen betaalt u 7 tot 12 cent kWh meer dan via uw eigen laadpaal. De kosten voor aanleg en onderhoud van de laadpaal moeten immers ook worden betaald. Wanneer u goedkoper wilt laden, dan moet u een eigen laadpaal aanschaffen en de mogelijkheid hebben om de auto op eigen terrein te parkeren.

Snelladers

Bij deze laadoptie bent u het duurste uit. Bijvoorbeeld bij FastNed betaalt u 0,59 euro per kWh. Snellaadpalen zijn namelijk complexer en daarmee ook een stuk duurder dan gewone laadpalen. Wie zijn auto thuis en op kantoor kan opladen, zal voor dagelijks gebruik zelden tot nooit een snellaadpaal nodig hebben.

Altijd een parkeer- en oplaadplek

Een eigen oplaadpunt heeft meer voordelen. U bent dan verzekerd van een parkeer- en oplaadplek en hoeft niet steeds de auto te verzetten. Dat is fijn voor uw medewerkers en klanten die met een elektrische auto komen. Handig om te weten: voor een laadpaal op eigen terrein is geen vergunning nodig.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Het is afhankelijk van de accu en het soort oplaadpunt hoelang het duurt voor de auto volledig is opgeladen. Er zijn laadpalen met een vermogen variërend van 3,7 kW tot 22 kW.

  • Bij een eigen laadstation duurt het gemiddeld vier tot acht uur.
  • Aan een openbare laadpaal duurt het tussen de twee en vijf uur.
  • Bij een snellader is de auto binnen een half uur voor 80% opgeladen.

Niet elke auto is geschikt voor elke soort oplader. Wij voorzien u graag van advies.

Een laadpaal aanvragen bij de gemeente

Als het niet mogelijk is om op eigen terrein een laadpunt te realiseren, dan kunt u bij de gemeente een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen. Het hangt van de gemeente, en de daar geldende regels, af of dit mogelijk is. Zo ja, dan komt er bij de laadpaal + parkeerplaats een verkeersbord te staan dat aangeeft dat deze plek alleen bestemd is voor elektrische auto’s. Ook andere mensen met een elektrische auto kunnen hier opladen.