Als u besluit om zakelijk met een elektrisch auto te gaan rijden, dan profiteert u van een flink aantal fiscale stimuleringsmaatregelen. Op dit moment zijn die maatregelen vooral gericht op zakelijke rijders, maar deze worden in de komende jaren afgebouwd.

Hieronder vindt u de belangrijkste regelingen voor 2020 en verder…

  • Lagere bijtelling. In 2020 profiteren zakelijke rijders met een elektrische auto van 8 in plaats van 22 procent bijtelling, tot een maximaal bedrag van 45.000 euro. In stappen wordt de bijtelling hoger, tot deze in 2026 gelijk is aan die van andere auto’s: 22 procent.

Het bijtellingspercentage geldt voor 60 maanden vanaf de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld. Eigenaar- en gebruikerswisselingen zijn niet relevant.

  • Geen BPM. De BPM is een extra belasting bij aanschaf van een auto, die is gebaseerd op de CO₂-uitstoot van de auto. Elektrische auto’s zijn tot en met 2024 vrijgesteld van het betalen van BPM. In 2025 betaalt u eenmalig een bedrag van € 360 per auto aan BPM op elektrische auto’s.
  • MRB. Tot en met 2024 zijn alle volledig elektrische voertuigen vrijgesteld van Motorrijtuigenbelasting (MRB).
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers kunnen bij aanschaf van een volledig elektrische auto profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Vamil. Met deze subsidie bestaat de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten op een laadpunt op het investeringsbedrag af te schrijven.

Advies: Voor ondernemers is het belangrijk om op tijd te zijn met het aanvragen van MIA/Vamil, binnen 3 maanden na aanschaf van de auto en de laadpaal.