De e-bike voor woon-werkverkeer

Wellicht onderzoekt u, net als veel andere werkgevers, de mogelijkheden om het woon-werkverkeer te verduurzamen. Voor medewerkers die op een redelijke afstand van het werk wonen lijkt de e-bike een aantrekkelijke optie. Maar wat is precies de meerwaarde van de elektrische fiets en wat zijn de (lease)opties en financiële gevolgen voor werknemer en werkgever?

De e-bike rukt op

De elektrische fiets is bezig aan een serieuze opmars. Per jaar worden er in Nederland ruim 300.000 e-bikes verkocht. Niet alleen aan ouderen. Ook jongere generaties pakken steeds makkelijker de elektrische fiets. Bijvoorbeeld om op een snelle en voordelige manier van en naar hun werkplek te reizen. Daarmee wordt de e-bike een serieus alternatief voor de auto van de zaak.

Wist u dat mensen met een e-bike gemiddeld 1,5 x méér fietsen dan dat ze daarvoor deden met een normale fiets? Een e-bike brengt uw medewerkers meer in beweging.

 

Voordelen voor de medewerker:

 • Niet meer in de file staan
 • Geringe reiskosten
 • Relatief hoge fietssnelheid (25 km/u)
 • Fietsen zonder zweten
 • Meer bewegen
 • Een bijdrage leveren aan een beter milieu (CO₂-uitstoot)

Fiscaal klimaat kan beter

Helaas is het fiscale klimaat voor een e-bike als fiets van de zaak op dit moment niet optimaal. Wanneer uw medewerker een e-bike krijgt, moet hij of zij bijtelling betalen, net als bij een leaseauto. Stel uw medewerker rijdt op een elektrische fiets ter waarde van € 2500,- en gebruikt de fiets voor 50% privé. Dan krijgt hij of zij een bijtelling van € 42,- per maand. Het is niet bekend of hier ook echt op wordt gecontroleerd en gehandhaafd, maar je moet daar wel rekening mee houden.

Er wordt ondertussen druk gelobbyd om het leasen van een elektrische fiets fiscaal aantrekkelijker te maken. Argument is dat de e-bike een belangrijk hulpmiddel kan zijn om de CO2-uitstoot en filedruk te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

 

De voordelen voor de werkgever:

 • Minder parkeerdruk
 • Betere bereikbaarheid
 • De vitaliteit van medewerkers bevorderen
 • Verlagen ziekteverzuim
 • CO₂-uitstoot verlagen

Wat is wel slim?

Gelukkig zijn er nu al andere manieren om het rijden op een e-bike te stimuleren. Bijvoorbeeld door een onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer te geven aan uw medewerkers. Daarbovenop mag u vanuit de werkkostenregeling nog een vergoeding geven voor het leasen van een elektrische fiets. Stel uw medewerker woont 10 kilometer van kantoor en ontvangt per kilometer € 0,19 onbelaste vergoeding. Dan ontvangt hij of zij dus per maand € 72,-. Daarbovenop mag u voor een medewerker met een bruto-inkomen van € 36.000 per jaar maximaal € 432,- vergoeden. Over een periode van 3 jaar is dat € 12,- per maand. Totaal ontvangt de medewerker dan € 84,- per maand van u voor het gebruik van de e-bike voor woon-werkverkeer. Het is mogelijk om binnen dit bedrag een e-bike te leasen met een full service contract.

Privé leasen met full service contract

Via Fietsenlease.nl van onze zusteronderneming Justlease kunnen medewerkers vanaf € 71,- zelf een A-merk e-bike leasen inclusief verzekering, reparaties, onderhoud, alle benodigde onderdelen én pechhulp onderweg. Rijden ze korte afstanden met de fiets en zijn ze bereid zelf risico te lopen voor het onderhoud, dan is het privé leasen van een e-bike als mogelijk vanaf € 29,- per maand.

E-bike pool

Wilt u als werkgever e-bikes ter beschikking stellen aan uw medewerkers voor zakelijke doeleinden, dan is een e-bike pool misschien iets voor u. U krijgt dan naast elektrische fietsen:

 • Slimme sloten zonder sleutelmanagement
 • Een fietsenstalling
Bekijk Elektrische fietsenlease