Terug naar het overzicht

Zonder verzekering en rijbewijs in een zelfrijdende auto?

29 augustus 2019

Er gebeurt veel op het gebied van mobiliteit en als we de trends volgen dan zijn we er nog lang niet. De zelfrijdende auto is er een van. De ontwikkeling die weleens veel impact kan gaan hebben; ook op zaken als verzekering en het halen van een rijbewijs.

Wat kunnen we verwachten binnen nu en 5 jaar?

We zien nu al de eerste stappen die worden gezet bij de semi-zelfrijdende leaseauto’s zoals parkassist, lane-assist, corrigerende cruise control – en meer van zulke gadgets. Dat zal uiteindelijk doorontwikkeld worden tot een geheel zelfrijdende auto, waarbij we dus geen bestuurder meer zijn maar passagier. Volgens de trendwatchers ligt het in de lijn der verwachting dat die auto’s direct na de semi-zelfrijdende auto’s zullen volgen.

Autoverzekering

Opvallend is daarbij dat er dingen zullen verdwijnen (of in ieder geval flink veranderen) die we nu nog voor lief nemen. Zoals de autoverzekering dus. Want als we zelf niet meer rijden en 100% kunnen vertrouwen op computers, dan zal het aantal ongelukken enorm afnemen – op dit moment worden 9 op de 10 ongelukken namelijk veroorzaakt door een menselijke fout. De verzekering zal dus aannemelijk goedkoper worden en misschien op termijn wel helemaal verdwijnen.

Rijbewijs

En wat te denken van het rijbewijs? Als we inderdaad allemaal passagiers worden, dan hebben we die ook niet meer nodig! We hoeven enkel nog in te stappen en een bestemming op te geven, de zelfrijdende auto doet de rest.
Natuurlijk klinkt dit nu nog als toekomstmuziek. Maar de snelle technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat bovenstaande al als een realistisch beeld wordt geschetst door verschillende experts binnen de autobranche. Uiteraard zullen we deze spannende ontwikkelingen voor u blijven volgen!

Auteur: Niels van Rooijen

Delen via