Terug naar het overzicht

Zakelijk reizen met 50% minder CO2-uitstoot?!

14 juni 2018

Mijn oog viel tijdens het ontbijt op een artikel met de volgende boodschap: Meer dan 40 grote Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, Unilever, Nuon en KPN gaan de uitstoot door hun zakelijke reizen fors terugdringen. In 2030 moet de uitstoot van CO2 met maar liefst 50% zijn verminderd. Ik denk dan twee dingen: top! En: hoe dan? Dus snel het achterliggende rapport ‘CO₂-effect van Anders Reizen’ aangeklikt.

Anders reizen

Een aantal grote bedrijven, tezamen bijna 300.000 werknemers, heeft zich verenigd in de coalitie ‘Anders Reizen’. Daarin delen ze kennis en ervaring over het verlagen van de CO2-uitstoot door zakelijk verkeer. Die uitstoot is nu, schrik niet, ruim 13 megaton per jaar. Om je een idee te geven dat is evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens! Aardig wat, dus.

Wat is er nodig?

De ‘Anders Reizen’ bedrijven hebben maatregelen genomen of willen deze nemen om de uitstoot van het zakelijk verkeer te verminderen. Onderzoeks- en adviesbureau CE Delft toetste de maatregelen op CO2-reductie en de impact hiervan. De studie laat zien dat het haalbaar is om in 2030 de CO2-uitstoot met de helft te reduceren. Maar… dan moet de overheid wel meewerken. En er is nog een ‘maar’: het zakelijk vliegverkeer kan (letterlijk en figuurlijk) roet in het eten strooien. Als het zakelijke vliegverkeer bij Anders Reizen-bedrijven net zo hard groeit als landelijk de verwachting is, blijft het dweilen met de kraan open.

Maatregelen

Laten we eens kijken wat er nodig is om de doelstelling van minimaal 50% reductie te halen. Het gaat om een breed scala aan maatregelen. Hier komt het wensenlijstje richting overheid en werkgevers:

  • Stimuleer het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer voor zakelijk en woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld met fiscale maatregelen, door medewerkers een aantrekkelijke reiskostenvergoeding te geven voor de (elektrische)fiets of met een mobiliteitsbudget. Het kan ook door het aantal parkeerplaatsen op je bedrijfslocatie te verminderen en de reiskostenvergoeding voor de auto te verlagen (dat is meer een ‘wie niet luisteren wil, moet maar voelen’ benadering, maar kan ook effectief zijn).
  • Stap voor zakelijke reizen zo vaak mogelijk in de trein in plaats van in het vliegtuig. Het toenemende vliegverkeer is echt dé spelbreker als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot.
  • Auto van de zaak? Kies voor elektrisch. Elektrische auto’s ontwikkelen zich in snel tempo. De actieradius van de elektrische auto neemt gestaag toe net als het aantal (snel)laadpunten in Nederland en Europa. Van steeds meer modellen komt een elektrische uitvoering en de elektrische auto wordt steeds beter betaalbaar. Tel daarbij op de besparing aan kosten voor brandstof en onderhoud en de overstap naar een elektrische auto is ineens een aantrekkelijke optie. Zeker nu je door de invoering van de WLTP en daarmee de verhoging van de BPM steeds dieper in de buidel moet tasten voor een nieuwe benzineauto. Om van een diesel maar te zwijgen.
  • Verhuis als bedrijf naar een locatie die beter bereikbaar is met het openbaar vervoer.
  • Breng het belang van duurzaamheid en het terugdringen van de CO2-uitstoot voortdurend onder de aandacht bij burgers, ondernemers en medewerkers. Mijn advies: doe dat consequent en op een prikkelende, aansprekende manier. Veranker de communicatie over dit onderwerp en je bedrijfsdoelstellingen in je (interne) communicatiebeleid. Nog te vaak zie ik ‘hap snap’ campagnes voorbij komen die even hun werk doen, maar hun kracht verliezen als ze geen goede opvolging krijgen. Jammer en zonde van het geld.
Doe je mee?

Als ik dit rijtje zie, is het een behoorlijke klus om 50% reductie, of misschien wel meer, te halen. Het vereist samen optrekken, maar het initiatief spreekt me aan. Misschien moeten we ook zoiets doen als zzp’ers onder elkaar. Dus hoe kunnen we als zzp’ers samen een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot? Heb je suggesties? Ik hoor ze graag! Wie weet wat we samen van de grond krijgen.

Auteur: Irma Schouten

Delen via