Terug naar het overzicht

Welke gevolgen heeft de crisis in Oekraïne voor de mobiliteit binnen uw bedrijf?

11 maart 2022

Het is alweer een enige tijd geleden dat de Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Een absolute ramp voor de direct betrokkenen. Het heeft ook directe gevolgen voor uw organisatie. We zetten voor u op een rij wat dit voor consequenties heeft voor de mobiliteit binnen uw bedrijf. Inclusief adviezen hoe u hiermee verstandig kunt omgaan.

De gevolgen van de crisis in Oekraïne

De situatie in Oekraïne zet heel veel ontwikkelingen in gang. Niet alleen de oorlog zelf en de gevolgen voor de handel met Oekraïne, maar ook de internationale sancties die aan Rusland worden opgelegd hebben veel gevolgen. Zo is olie en gas door de internationale sancties flink duurder geworden. De pompprijzen bereiken elke dag een nieuw record. Dit heeft een direct effect op de kosten van uw wagenpark. Daarnaast is er een tekort aan auto-onderdelen ontstaan. Veel autofabrikanten laten componenten produceren in Rusland en Oekraïne. Door de oorlog zijn er problemen in de productie ontstaan, omdat de levering van onderdelen en kabelbomen van de Oekraïense fabrikant Leoni bijna onmogelijk is geworden. Tot een anderhalve week geleden waren de Leoni-fabrikanten, met zo’n 7.000 werknemers, in het westen van de Oekraïne nog operationeel, maar toen de oorlog uitbrak besloot het bedrijf uit voorzorg de twee fabrieken in Stryij en Kolomyia te sluiten. Dit heeft grote gevolgen voor de wereldwijde productie van auto’s bij meerdere fabrikanten.

Ernstig tekort aan onderdelen

Inmiddels zijn de levertijden door het tekort aan elektronica onderdelen al fors opgelopen en door de oorlog worden leveringen uitgesteld, opgeschort of zelfs geannuleerd. Hoe kunt u de gevolgen voor uw wagenpark zo klein mogelijk houden? We zetten een aantal tips voor u op een rij:

Moet u dit jaar een leaseauto vervangen? Dan zijn dit belangrijke tips voor u.

  • Een veel gehoord advies: start op tijd met oriënteren, zodat u eerder kunt bestellen. Het tekort van auto-onderdelen loopt in een rap tempo op. Wij adviseren om minstens 9 maanden vooruit te kijken.
  • Veel organisaties voeren een merkenbeleid, waarbij hun medewerkers uit een beperkt aantal automerken kunnen kiezen. Nu de schaarste steeds groter wordt, raden wij u aan om dit beleid te verruimen.
  • Heeft u al eerder een nieuwe leaseauto nodig? Overweeg dan een auto uit voorraad te kiezen. Kijk bijvoorbeeld naar onze voorraaddeals, re-lease (occasion lease) of shortlease aanbod.
  • Houd er rekening mee dat het vaak niet mogelijk is om de looptijd herhaaldelijk te verlengen. Afhankelijk van de geschatte reparatie, onderhoud en banden kosten kan dit overigens ook zeer kostbaar zijn en dat ziet u mogelijk terug in uw maandbedrag.

Wat zijn de concrete gevolgen voor úw wagenpark?

Wilt u meer inzicht krijgen in de gevolgen van de crisis in Oekraïne op uw eigen wagenpark? Bent u op zoek naar besparingsmogelijkheden, om de financiële gevolgen zoveel mogelijk te beperken?

Vraag dan gratis een scan aan. Daarmee analyseren wij uw wagenpark en maken we mogelijke besparingen inzichtelijk. Onze lease adviseurs staan u graag te woord.

Klik hier om de gratis scan aan te vragen.

Delen via