Terug naar het overzicht

Wat is het verschil tussen winterbanden en all season banden?

9 december 2015

Nu de winter is aangebroken in Nederland, is ook de tijd om naar het onderhoud van uw leaseauto te kijken. Daarbij komen ook vaak de banden ter sprake: zijn winterbanden echt nodig? En wat is het verschil met bijvoorbeeld all season banden? We bekijken beide opties van dichtbij, zodat duidelijk is wat de slimste keuze is.

Het belang van goede banden

Bij autorijden draait het om comfort en veiligheid. Beiden worden beïnvloed door het materiaal van een leaseauto, waar de banden uiteraard een belangrijk onderdeel van uitmaken. Winterbanden op de auto laten zetten is voor veel mensen een vast ritueel wanneer de winter in zicht is.

Waarom? Winterbanden hebben een aantal specifieke eigenschappen ten opzichte van ‘normale’ banden. Ze zijn voorzien van een ander profiel, gericht op gladdere en koudere wegen. Ook de samenstelling van het rubber is anders. Daarnaast zorgen de zogenaamde lamellen op de band voor een zaagtand-effect in de sneeuw – met een optimale grip tot gevolg. Wel is het zo dat winterbanden effectief zijn onder de 10 graden celsius. Alles daarboven zorgt voor een langere remweg, omdat het rubber anders is samengesteld.

All season banden

Er zijn ook mensen die het hele jaar doorrijden met all season banden. Dit is een combinatie van een zomer- en een winterband. Dat betekent dat de band eerder onderhevig is aan slijtage tijdens de zomer, maar wel meer grip heeft als het wegdek nat is. Bij zware winterse omstandigheden zoals met sneeuw geven de all season banden iets minder grip dan winterbanden en veel meer grip dan zomerbanden.

What to do?

Het is verstandig om winterbanden onder een leaseauto te laten plaatsen als u veel kilometers rijdt en verwacht in zware winterse omstandigheden terecht te komen. Zoals tijdens de wintersportvakantie. Bovendien is het in veel wintersportlanden verplicht om winterbanden onder de auto te hebben. Let op: All season banden worden ook geaccepteerd als ze als winterband zijn gecertificeerd.

Wat heeft uw voorkeur?

Auteur: Thom Staal

Delen via