Terug naar het overzicht

Vooroordelen over de veiligheid van de elektrische auto

22 augustus 2019

Duurzaamheid is mijn ding. Ik wil de wereld graag zo goed mogelijk doorgeven aan mijn kinderen en wie weet straks kleinkinderen. Ik ben dus automatisch ook voorstander van elektrisch rijden. Maar ik heb er geen. En dat ligt niet aan de hoeveelheid beschikbare laadpalen of de beperkte actieradius. Want dat wordt allemaal veel beter, als ik iedereen mag geloven.

Nee, ik vind elektrisch rijden…eng. Een beetje schaam ik me daar voor. Maar hoe veilig is zo’n elektrische auto eigenlijk? Hoe groot is de kans dat de batterijen ontploffen als je ergens tegenaan rijdt? En wat gebeurt er als je onverhoopt het water in rijdt? Zo raar bleken mijn gedachtenspinsels niet. Ik kwam erachter dat De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), samen met TNO, een factsheet heeft gemaakt over dit onderwerp. Hieronder de belangrijkste conclusies.

Botsproef

Laten we bij het begin beginnen. Hoe doen elektrische auto’s het bij een ongeval, zoals bijvoorbeeld een kettingbotsing? Bij de botsproeven van EuroNCAP, een gezamenlijk initiatief van de Europese consumentenorganisaties, behalen hybride en elektrische auto s met 4 en 5 sterren vergelijkbaar goede resultaten als gewone benzine- en dieselauto’s. Zij zijn dus net zo veilig.

Brandveilig

Mijn grootste angst: je rijdt ergens tegenaan in je elektrische auto, er ontstaat brand, de batterijen ontploffen en je bent het haasje. Die kans is nihil, zo lees ik in het rapport. Fabrikanten van elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan de brandveiligheid van hun modellen. De auto’s worden daar voor en na productie uitgebreid op getest. Toch bestaat bij een ongeluk het gevaar dat er brand ontstaat door kortsluiting of dat delen van je elektrische auto onder stroom komen te staan. De kans daarop is echter minimaal.

In het water

Wat gebeurt er als je met je elektrische auto in het water belandt? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de kans zeer klein is dat je geëlektrocuteerd wordt als de auto helemaal onder water verdwijnt. Wel is er een kleine kans dat zich door elektrolyse waterstof- en zuurstofgas in het voertuig ophopen.

Veilig opladen

Hoe veilig is het opladen van de auto? Stel dat je in het begin iets verkeerd doet (in mijn geval niet geheel ondenkbaar). Alle openbare oplaadpunten in Nederland zijn uitgevoerd met een speciale aansluiting. Op die aansluiting komt alleen spanning te staan als de laadkabel en de elektrische auto op de juiste manier zijn aangesloten. Je moet eerst de kabel op de auto aansluiten en dan op het oplaadpunt. Pas als de stekker in de oplaadpaal is vergrendeld, komt er spanning op de uitgang (of loopt er stroom door de kabel) en begint het laden. Als tijdens het laden de stekker uit de auto wordt getrokken, stopt de stroomtoevoer onmiddellijk en is de kabel veilig. Kan niet mis gaan.

Veilig voor anderen

Het voordeel van een elektrische auto is dat je hem bijna niet hoort, zeker als hij langzaam rijdt. Het is echter ook een nadeel. Het is mij al eens overkomen dat ik bijna van mijn sokken ben gereden, omdat er, voor mijn gevoel uit het niets, een elektrische auto opdoemde. Het toevoegen van geluid aan elektrische auto’s is onderwerp van studies in Genève en Brussel, leert het rapport. Inmiddels is er een Europese conceptverordening opgesteld die eisen stelt aan het geluidsniveau van elektrische voertuigen bij lage snelheid. Elektrische voertuigen mogen ook worden uitgerust met een waarschuwingssysteem dat werkt tot de auto een snelheid van 25 kilometer per uur heeft bereikt.
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik al deze feiten op een rij zie, ben ik er wel meer gerust op. En het kan natuurlijk alleen nog maar beter worden. Dus wie weet ga ik in 2019 toch overstag… En u?

Auteur: Irma Schouten

Delen via