Terug naar het overzicht

Veranderingen in mobiliteit: meer dan één vervoersmiddel

19 februari 2016

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van mobiliteit. Dat is eigenlijk een gevolg geweest van andere ontwikkelingen: bedrijven zijn veranderd, ondernemers zijn veranderd, net als werknemers. Het draait steeds meer om vrijheid en flexibiliteit – iets dat een directe invloed heeft gehad op de ontwikkelingen in mobiliteit. Niet langer zijn we voor langere tijd gehecht aan één voertuig, maar hebben we veel meer mogelijkheden.

Deze veranderingen zijn bijvoorbeeld zichtbaar in de manier waarop bedrijven omgaan met het mobiliteitsbudget. Waar het jaren geleden simpelweg een budget was om een leaseauto uit te kiezen, en die voor een lange periode te rijden – wordt het nu meer en meer een budget waarmee de mobiliteit kan worden ingericht op basis van eigen wensen. Als dat een langlopend leasecontract is dan kan dat, maar het hoeft niet langer. Voor de werknemer die meer flexibiliteit zoekt zijn er voldoende mogelijkheden. Deze persoon zal bijvoorbeeld de ene dag een auto nodig hebben, maar de volgende dag de trein. Het mobliliteitsbudget maakt dat mogelijk.

Een andere mindset

Met de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit wordt er een andere mindset van ondernemers gevraagd. Maar deze mindset is de afgelopen jaren de nieuwe standaard geworden: ondernemers zijn zelf bewegelijker dan ooit en nemen werknemers daar op een natuurlijke manier in mee. Dat betekent dus dat die andere mindset niet eens hoeft te worden aangenomen, die ontstaat vanzelf.

Zelf weten hoe van A naar B te komen

De grote verandering in mobiliteit is dus eigenlijk dat de zakelijke rijder zelf bepaalt hoe hij van A naar B komt. Het beschikbare budget is daarmee een vergoeding van reiskosten, die gemaakt worden naar eigen invulling. Als de trein en OV-fiets op een bepaald traject efficiënter is dan een leaseauto, is dat een logische beslissing – een beslissing die iedereen zelf kan nemen, op het moment zelf. Daarmee wordt mobiliteit flexibeler, (kosten-)efficiënter en vooral ook plezieriger.

Auteur: Thom Staal

Delen via