Terug naar het overzicht

Veilig rijden. 6 tips!

15 augustus 2019

In 2018 vielen er 678 verkeersdoden; dat is 11 procent meer dan in 2017. En hoewel dat er veel minder zijn dan veertig jaar geleden (3.000 doden per jaar), zijn het er nog altijd 678 te veel. Het zal je partner maar zijn, of een van je ouders. Of nog erger: je kind. Het verkeer móet gewoon veiliger. En werkgevers kunnen daarbij helpen.

Veertig jaar lang hebben we een daling gehad in het aantal verkeersdoden. Vooral de gordel- en helmplicht hebben daaraan bijgedragen, evenals het invoeren van alcoholcontroles en airbags. Maar nu stijgt het aantal doden weer, voor het derde jaar op rij.

Tijd om er iets aan te doen!

Bespreek het met je medewerkers, of vind andere creatieve manieren om ze bewust te maken. Wij hebben alvast wat tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Een van de grootste gevaren van deze tijd is de mobiel telefoon. Afleiding zorgt voor een lager reactievermogen, en dus tot kans op een ongeluk. Maak mensen ervan bewust; doe het gewoon niet. Ook niet handsfree. Ook niet even appen. Gewoon niet. Je rijdt 100 km/u in colonne, daar moet je gewoon je aandacht bij houden.
  2. Let erop dat mensen de tijd nemen voor hun reis. Wie veel te hard rijdt, komt vaak maar een paar minuutjes eerder aan. En die minuten kun je ook inbouwen in het schema. Neem er nog vijf minuten bij en je kunt even de benen strekken, en plan er nóg vijf minuten bij en je kunt onderweg op de parkeerplaats even dat telefoontje plegen. Tijd is geld, dat klopt; en mensenlevens zijn onbetaalbaar.
  3. Zorg ervoor dat het voertuig in topconditie is, zodat achterstallig onderhoud geen ongelukken veroorzaakt. Waarbij de elektrische stoelverwarming op de achterbank natuurlijk minder belangrijk is dan de ruitenwisser. Zorg ervoor dat de bandenspanning altijd op orde is, want een slechte en oneven bandenspanning kan leiden tot klapband. Alle vloeistoffen moeten bijgevuld zijn en sla geen geadviseerde beurten over.
  4. De medewerker moet er voor zorgen dat hij goed uitgerust en goed voorzien op weg gaat. Gedroogd fruit (rozijnen, dadels, etc.) geven snelle energie en gemengde noten geven langzame energie, wortels en komkommers geven vulling. Alle drie zijn belangrijk en geven energie om alertheid te creëren.
  5. De meeste ongelukken gebeuren niet door jezelf, maar door de ander. Maar als het sowieso aan die ander ligt, lét dan ook een beetje op die ander. Houd extra afstand (of bel de politie) bij gevaarlijk, verdacht of irritant weggedrag. Als iemand van baan wisselt zonder richting aan te geven, kan dat al een teken zijn dat hij afgeleid is door een telefoontje.
  6. Wees voorzichtig bij slecht weer. Als werkgever moet je je medewerkers niet de weg opsturen bij code rood. Die afspraak is toch niet belangrijker dan een mensenleven?

Auteur: Basti Baroncini

Delen via