Terug naar het overzicht

Uw onderneming laten groeien? Ontdek de fiscale voordelen van Financial Lease

16 september 2021

Een bedrijf dat groeit en bloeit. Wie wil dat nu niet als ondernemer? Het laten groeien van een organisatie gaat samen met investeren. Wanneer u voor uw dagelijkse bedrijfsvoering een auto of bus nodig heeft, dan is dat vaak een flinke kostenpost. Er blijft minder geld over om bijvoorbeeld de gewenste groei te realiseren. Weet u dat er een zakelijke leasevorm is die u belastingvoordeel oplevert? Ontdek in deze blog de fiscale voordelen van Financial Lease.

Financial lease: leasevorm met fiscale voordelen

In tegenstelling tot andere leasevormen kent Financial Lease een aantal fiscale voordelen voor ondernemers. Het belangrijkste verschil is dat u met deze zakelijke leasevorm direct economisch eigenaar van uw bedrijfswagen bent. De belastingdienst ziet de aanschaf als een investering in uw bedrijf, dus u kunt gebruik maken van diverse aftrekposten.

De auto is uw eigendom

Maakt u gebruik van Financial Lease, dan bent u als ondernemer dus de economische eigenaar van een zakelijke auto. Dat betekent dat u de aanschafprijs van de auto op de balans mag zetten. Omdat u investeert in een zakelijke aankoop mag u deze kosten aftrekken van uw opbrengsten. Zo houdt u geld over voor andere investeringen.

Voordeel van rente- en investeringsaftrek

Met een Financial Lease overeenkomst is er sprake van een zakelijke lening. U mag hierdoor het volledige bedrag dat u aan rente betaalt, van uw winst aftrekken. Daarnaast kunnen ondernemers vaak gebruik maken van de investeringsaftrek: een bedrag dat aftrekbaar is van de winst wanneer u in bedrijfsmiddelen (zoals die nieuwe auto van de zaak) investeert. Uw winst wordt lager en u betaalt minder belasting.

Extra voordeel met volledig elektrisch rijden

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Voor zakelijke leaserijders kan dit nog een extra belastingvoordeel opleveren. Kiest u er namelijk voor om een volledig elektrische auto te leasen, dan is er de Milieu-InvesteringsAftrek (MIA). Deze komt boven op de hiervoor genoemde investeringsaftrek en kan oplopen tot 36% van het aankoopbedrag van de auto.

BTW aanschafprijs direct terugvragen

Een ander voordeel van Financial Lease is dat u de BTW die u betaalt over uw bedrijfsauto, direct terug kunt vragen. Dit kan in één keer in de aangifte van de periode (meestal het kwartaal) waarin het voertuig is gekocht.

Jaarlijks kosten afschrijven

Een bedrijfsauto valt onder bedrijfsmiddelen die nodig zijn om diensten te verlenen. Omdat een auto meerdere jaren meegaat en altijd een restwaarde heeft, mag u niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf. Wel kunt u, gedurende de looptijd van het leasecontract, deze kosten jaarlijks afschrijven.

Tot slot: ruimte om te ondernemen en te groeien

Mede dankzij de fiscale voordelen van Financial Lease is deze leasevorm aantrekkelijk voor ondernemers. U hoeft voor de aanschaf van de auto geen gebruik te maken van eigen financiële middelen. Daarmee behoudt u uw liquiditeit. Zo heeft u als ondernemer voldoende ruimte om te ondernemen, te investeren en uiteindelijk te groeien.

Wilt u meer weten over Financial Lease en belastingvoordelen van zakelijk leasen? Bekijk dan ons Financial Lease aanbod.

Delen via