Terug naar het overzicht

Twijfels over elektrisch rijden? Doe de stekkertest!

21 november 2019

Nog steeds aan het dubben of elektrisch rijden iets voor je is? Heel herkenbaar. Voor alle twijfelaars en wikken-en-wegers is er goed nieuws: de online ‘stekkertest’! Een initiatief van Milieu Centraal om zwalkende zzp’ers, particulieren en zakelijke rijders over de elektrische streep te trekken. Gewoon even online invullen en je bent vergoed verlost van de kwellende vraag of je nou wel of niet moet kiezen voor elektrisch rijden.

Online keuzehulp

Klinkt leuk, stekkertest, maar wat is het precies? Milieu Centraal: ‘Elektrisch rijden is dichterbij dan veel mensen denken. Maar wie nu een nieuwe auto wil kopen, aarzelt vaak over bereik, kosten en laadmogelijkheden onderweg en thuis. Als je onze online keuzehulp invult, weet je binnen mum van tijd of en welk type elektrische auto bij je past. En je ziet gelijk welke capaciteit accu je nodig hebt.’

Maandlasten elektrisch rijden lager

De test geeft ook inzicht in de maandlasten van een nieuwe elektrische auto ten opzichte van een nieuwe benzineauto of een private leaseauto. Milieu Centraal deed alvast wat rekenwerk op basis van cijfers van de ANWB. Uit deze berekening blijkt dat de maandlasten van een nieuwe elektrische auto lager zijn dan van een benzineauto. Een elektrisch auto kost je iets boven de 600 euro per maand, een auto op brandstof bijna 700 euro per maand. Uitgaande van middenklasser met een gemiddeld aantal kilometer per jaar.

Verschil in onderhoudskosten en belasting

Waarin zit ‘m het verschil in maandlasten? Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de onderhoudskosten en belasting. De energie- en onderhoudskosten van elektrische auto’s zijn flink lager. En je hoeft minder belasting te betalen. Tenminste, dat is de komende jaren nog zo. Een nieuwe elektrische auto is op dit moment wel vaak duurder dan z’n brandstofbroertje. Maar dat is een kwestie van tijd. Er komen in rap tempo meer betaalbare elektrische auto’s op de markt.

Meer handige tips

De ‘stekkertest’ geeft ook handige tips over opladen, tweedehands elektrische auto’s, elektrisch rijden in het buitenland en elektrische auto’s delen. Volgens Milieu Centraal is delen nog beter voor het milieu dan dat je zelf een auto aanschaft. Uit onderzoek blijkt dat mensen die autodelen minder vaak de auto pakken dan voor ze met autodelen begonnen. Delen is ook slim, als je weet dat de meeste personenauto’s het grootste deel van de tijd stilstaan. En het bespaart je geld. Milieu Centraal: ‘Als je maximaal 9.000 kilometer per jaar rijdt, kan elektrisch autodelen financieel al een interessant optie zijn. Zeker als alternatief voor de tweede auto’.

Hoe zit het met de CO₂-uitstoot?

Sommige mensen twijfelen nog omdat ze sceptisch zijn over de voordelen van elektrisch rijden voor het milieu: ‘Bij het maken van een elektrische auto komt toch ook CO₂-vrij?’ Klopt. Bij de productie van een elektrische auto wordt zelfs 5.200 kilogram meer CO₂ uitgestoten dan bij een brandstofauto. Dat komt door de accu. Maar in het gebruik is de CO₂-uitstoot slechts een derde van die van een brandstofauto. Puk van Meegeren van Milieu Centraal: ‘Kijkend naar de productie en het energieverbruik over de hele levensduur van 220.000 kilometer, halveert een elektrische auto de uitstoot van CO₂. De klimaatwinst is groter als stroom in de toekomst groener wordt’.

Nog steeds aan het twijfelen? Doe de test!

Auteur: Irma Schouten

Delen via