Terug naar het overzicht

Deze trends beïnvloeden de mobiliteit van de toekomst

7 november 2019

Onlangs was ik op het grootste designfestival in het zuiden van ons land. Naar mijn idee het event voor ondernemend Nederland. Inspiratie all-over, zowel voor grote als kleine ondernemers. De verfrissende invalshoeken van designers geven inzicht in oplossingen voor alledaagse problemen. Zo werd ik verrast door de ideeën over mobiliteit en de uitdagingen die ons te wachten staan. Deze 5 trends beïnvloeden de toekomst van mobiliteit. Laat u inspireren!

 1. Minder ruimte, meer mensen
  De manier waarop wij vervoer gebruiken, gaat veranderen. Maar waar komt dat door en hoe gaat mobiliteit er in de toekomst dan uit zien? Door verstedelijking delen we steeds minder ruimte met meer mensen. Huizen worden kleiner en de kosten van ruimte nemen toe. Voor auto’s is geen plek meer in de stad, parkeerplekken zijn duur. De fiets is allang geen alternatief meer want ook fietsers staan in de file. Fietsenstallingen zijn overvol. Geen paniek. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe vormen van transport, denk aan elektrische skateboards, hooverboards en step-achtige voertuigen.
 2. Woon-werkverkeer verandert
  Onze laptop is tegenwoordig ons kantoor. De huidige trend van flexibilisering van werk zal doorzetten. Natuurlijk geldt dit niet voor alle beroepen. Daarnaast is er ook een beweging die het samenkomen en werken van teams stimuleert. Maar dit kan ook in de digitale wereld en hoeft niet meer ‘fysiek’. Deze ontwikkeling in combinatie met de kleinere woningen in stedelijke omgevingen, zorgen niet voor minder woon-werkverkeer. Wel leiden ze tot veranderingen.
 3. Klimaat vraagt creativiteit
  Klimaatverandering is een serieus probleem. Toch zie ik het als kans voor ondernemers want ‘milieuvriendelijk zijn’ kan geld opleveren. Het omdenken van energie- en ook mobiliteitssystemen zijn onderdeel van de oplossing. Met meer zonne-energie en meer elektrische voertuigen ontstaat een betere balans. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het vraagt om creativiteit van ondernemers om de oplossingen op een doeltreffende manier in te zetten.
 4. Van bezitten naar delen
  Nieuwe bedrijven zoals Airbnb en Uber laten in de praktijk zien dat bezit minder belangrijk wordt. Vooral onder jongeren is een flinke groei zichtbaar in private lease en autodelen. Dit zou in de toekomst heel interessant kunnen zijn voor de aanschaf (of beter gezegd, de lease) van auto’s. Gebruiksgemak en een bepaalde zekerheid worden belangrijker dan bezit. Dat bewijst ook de populariteit van de Swapfiets.
 5. Reizen als lifestyle
  Mobiliteit is straks meer dan doelgericht van A naar B reizen. Soms zijn de reis en de ervaring het doel op zich. Dankzij nieuwe technologieën en mogelijkheden kiezen we straks het vervoer dat het beste bij ons past. En dat is niet per se dat wat ons het snelste van A naar B brengt.

Een ding is zeker, we gaan anders reizen in de toekomst. Slimmer reizen betekent ook soms niet reizen. Dat vraagt om dappere keuzes. Zowel op het gebied van nieuwe infrastructuur, innovatieve toepassingen van mobiliteit en wellicht zelfs aanpassingen in wet- en regelgeving. Hoe kijkt u naar de toekomst en mobiliteit? Deel het met ons.

Auteur: Tamara Rijnen

Delen via