Terug naar het overzicht

Tip: zo kies je de juiste laadoplossing voor je bedrijf

19 maart 2021

Veel bedrijven die de overstap willen maken naar elektrisch rijden hebben vragen over het laden van de auto’s. Wat voor laadpalen zijn er bijvoorbeeld? Waar moet je op letten als je laadpunten wilt aanschaffen en plaatsen op je bedrijfslocatie? Kan de netaansluiting het stroomverbruik wel aan? Is het verplicht om eigen laadpunten aan te leggen? Zomaar een paar – van de vele – vragen waar je als ondernemer een antwoord op wilt voordat je je in het elektrisch-rijden-avontuur stort. Voor die ondernemers is er nu de superhandige online startgids: Laden van elektrische auto’s op de zaak | een startgids voor bedrijven. Een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) In samenwerking met het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur Nederland (NKL).

 

Steeds meer ondernemers overwegen elektrisch rijden

Het aantal elektrische personen- en bestelwagens op de weg neemt gestaag toe. Dat moet ook wel, want de regering streef ernaar dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissie-vrij zijn, dus geen uitlaatgassen meer uitstoten. Dat moment is al over krap tien jaar en in die tijd moet er nog veel gebeuren. De overheid doet er alles aan om ondernemers die nog twijfelen over de elektrische streep te trekken. Zo kunnen ondernemers vanaf komend voorjaar tot 5000 euro subsidie aanvragen als ze een elektrische bestelbus kopen of leasen. Daarnaast profiteer je als ondernemer van aantrekkelijke fiscale voordelen als je overstapt op elektrisch rijden. ‘Waar wacht je nog op?’ zou je zeggen.

 

Startgids helpt bij kiezen passende laadoplossingen

Een passende elektrische auto of bestelbus uitkiezen, daar kom je wel uit, maar je hebt natuurlijk ook laadpunten nodig. Hier raken veel ondernemers het spoor bijster, want de laadmogelijkheden zijn legio, dus waar begin je? Om ondernemers op weg te helpen heeft het RVO met de NKL een handige startgids ontwikkeld. In 9 stappen ontdek je de voor jouw situatie beste laadopties. Verder vind je in de startgids een checklist die je kunt gebruiken als je in gesprek gaat met een leverancier. Zo kom je goed beslagen ten ijs.

 

Voor wie is de gids bedoeld?

De startgids is bedoeld voor alle bedrijven die elektrisch willen rijden en op zoek zijn naar geschikte laadoplossingen voor hun bedrijfslocatie. De gids is ook bestemd voor ondernemers die al laadpunten hebben en dit aantal willen uitbreiden. In de startgids worden de mogelijkheden belicht voor plug-in en elektrische voertuigen. Hybride auto’s zonder stekker zijn niet meegenomen. Dat geldt ook voor auto’s die rijden op waterstof.

 

Waarmee helpt de startgids ondernemers?

De gids start met een stappenplan. Stap voor stap word je meegenomen in de beslissingen die je als ondernemer moet nemen als je laadpunten wilt aanschaffen. Per stap word je verwezen naar de hoofdstukken waar je meer informatie kunt vinden.  In de startgids komen alle zaken aan bod waarmee je rekening moet houden als je op onderzoek uitgaat: gaat het om je eigen pand/terrein of huur je het? Uit welk type laadpunten kun je kiezen, wat zijn de verschillen en aan welke optie hangt welk kostenplaatje? Ook lees je welke stakeholders je kunt betrekken, zowel van binnen als buiten de organisatie, om samen tot de voor jouw bedrijf beste oplossingen te komen. Aan het einde van de startgids staan de belangrijkste aandachtspunten samengevat in de al eerder genoemde checklist.

 

Gelijk aan de slag of meer weten? Hier kun je de startgids downloaden.

Delen via