Terug naar het overzicht

Tien tips om zuiniger te rijden

8 februari 2017

Hoe rijdt u zuiniger?

De hoeveelheid brandstof die uw huidige auto verbruikt, hangt niet alleen af van de auto waarin u rijdt maar vooral ook van uw rijstijl.

Kiezen voor een zuinigere rijstijl, maar niet weten hoe? Hieronder vindt u praktische tips.

  1. Houdt dezelfde snelheid aan en kies voor cruise control. Door het geven van minder gas en minder te remmen loopt de motor stabieler en dus efficiënter.
  2. Schakel tijdig op naar een hogere versnelling (tussen 2000 en 2500 toeren).
  3. Check regelmatig uw bandenspanning. Een lage bandenspanning verhoogt de weerstand met als gevolg een hoger brandstofgebruik.
  4. Zet de motor uit bij kortere stops zoals voor een brug, een stoplicht, etc.
  5. Houd voldoende afstand in het verkeer. Ziet u het aankomen dat u voor verkeer moet stoppen? Dan moet u de snelheid minderen door tijdig het gas los te laten en de auto laten uitrollen om brandstof te besparen.
  6. Kijk zo ver mogelijk vooruit om zuiniger te rijden en tegelijkertijd uw rijcomfort te verhogen. Zo kunt u tijdig anticiperen op diverse verkeerssituaties en voorkomt u dat er onnodig geremd of gas geven hoeft te worden.
  7. Beperk het elektriciteitsgebruik: heeft u echt stoelverwarming nodig of staat de airconditioning altijd even net iets te lang aan? Dit kost veel energie en resulteert in een hoger brandstofverbruik.
  8. Vermijd korte ritjes. Tijdens zo’n ritje blijft de automotor koud met als gevolg slijtage, meer brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot.
  9. Het tijdig uitvoeren van onderhoud bevordert de levensduur en prestaties van uw auto.
  10. Houdt u  bovendien aan het geldende snelheidslimiet. De meeste auto’s rijden het zuinigst rond de 90 km/u. Dit betekent dat u bij een snelheid van 140 km/u zo’n 74% meer brandstof verbruikt.

Met deze tien tips rijdt u veel efficiënter en bespaart u al gauw 10% brandstof! Dit biedt vele voordelen: het is milieuvriendelijker, beter voor uw auto en goed voor uw portemonnee.

Auteur: Thom Staal

Delen via