Terug naar het overzicht

Terberg Business Mobility: minder auto’s, meer mobiliteitsoplossingen Mobiliteit moet chefsache worden!

15 november 2021

De fusie tussen Terberg Leasing en Business Lease is volledig afgerond waarmee ook de transitie van een klassiek autoleasebedrijf naar een innovatief mobiliteitsbedrijf is volbracht. De naam: Terberg Business Mobility. Op weg naar een wereld met minder auto’s, maar met meer mobiliteitsoplossingen, zoals René de Jong, General Manager B2B, het noemt. Maar dan moet het thema mobiliteit wel op de directietafel. Chefsache dus!

Hij kwam midden in de coronacrisis weer terug in leaseland, bij Terberg Business Mobility. René de Jong had inmiddels zijn sporen verdiend in de telematicabranche en eerder zelfs in de energiesector. De nodige lease-ervaring had hij ook al opgedaan. Die combinatie van ervaringen komen hem nu enorm van pas: in een zakelijk mobiliteitslandschap waarin straks meer wordt geladen dan getankt en waarin connectiviteit bijna een voorwaarde wordt om mobiliteit slim in te regelen “De markt is momenteel enorm in beweging op zowel technisch als operationeel vlak maar ook op het gebied van regelgeving. Corona heeft ervoor gezorgd dat veel klanten van ons fundamentele stappen hebben gemaakt naar hybride werken. Dat heeft consequenties voor heel veel andere zaken, zoals mobiliteit.” Zo ziet De Jong dat enkele klanten van Terberg hun nieuwe, hybride manier van werken ook hebben doorvertaald naar hun propositie richting de klant. Zo worden IT-projecten bijvoorbeeld niet meer als vanzelfsprekend bij de klant gedaan. Veel kan ook daar op afstand, waardoor er minder mobiliteit nodig is en dus minder uitstoot. Die focus op milieu maakt bedrijven ook aantrekkelijker voor klanten. De Jong: “Tel daarbij op dat in veel branches aantrekkelijk werkgeverschap van belang is om überhaupt aan goed personeel te komen. Ook daarom is een goed mobiliteitsbeleid van belang. Kortom, het thema mobiliteit is een complex en uitdagend vraagstuk geworden.”

Volwaardig partnership

Maar om mobiliteit echt te laten werken voor een bedrijf, moeten wel alle stakeholders binnen een organisatie ermee aan de slag. Vooral HR, maar liefst tot aan directieniveau aan toe. De Jong wil dan ook bedrijven oproepen het gesprek aan te gaan over mobiliteit en de koe bij de horens te vatten. Er moet gezamenlijk worden gebouwd aan meerdere mobiliteitsoplossingen, dat gesprek overstijgt het operationele kader binnen organisaties. Geen revolutie op dat vlak, eerder een evolutie, benadrukt De Jong. “Als mobiliteitspartner willen wij samen met onze klanten bouwen aan een succesvol mobiliteitsbeleid. Een beleid met misschien wel deelauto’s, e-bikes, een goede laadinfrastructuur voor elektrische auto’s en een mobiliteitskaart. Leasemaatschappijen zijn ook vaak het eerste aanspreekpunt voor bedrijven die hun mobiliteitsbeleid willen veranderen.”

“Het thema mobiliteit is een complex en uitdagend vraagstuk”

Terberg Business Mobility heeft de afgelopen tijd volop geïnvesteerd in bijvoorbeeld het eigen deellabel JustGo. Dat richt zich op zakelijk autodelen, een tak van sport dat flink groeit de laatste tijd, zo bleek onlangs uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De zakelijke (elektrische) deelauto kan fungeren als belangrijke pijler onder een flexibel en groen mobiliteitsbeleid. Ook is Terberg van oudsher sterk in bestelauto’s – en de laatste tijd vooral in elektrische bestelauto’s. Waarbij klanten een EV-besteller op proef meekregen om te zien of ze geschikt waren voor hun specifieke bedrijfsvoering. Inmiddels zetten enkele klanten dergelijke elektrische bestelwagens al met succes in. Hoewel de uitdagingen op dat vlak soms groot zijn, benadrukt De Jong. “Vooral met betrekking tot het laden. Veel bedrijven zouden gebaat zijn
met hoogvermogen laadpalen op kantoor. Maar dat is niet altijd mogelijk omdat het netwerk dit niet aankan of omdat het erg kostbaar is. Ook op dit vlak hebben ondernemers een volwaardige partner nodig.”

Het verschil maken

Overigens worden er bij Terberg zelfs producten ‘afgestoft’ die in dit tijdsgewricht weer volop in de belangstelling staan: het leasen van occasions en financial lease. Dit eerste, Re-Lease zoals het bij Terberg heet, staat vooral in de belangstelling doordat de levertijden van nieuwe auto’s nog altijd oplopen door het chiptekort. Je zult maar net een sterk groeiend bedrijf zijn waarbij mobiliteit een belangrijke voorwaarde is… dan wordt 9 maanden wachten op een nieuwe leaseauto problematisch. Financial lease ziet De Jong vooral als instrument om de uitdijende groep van zogenaamde Light Electric Vehicles (LEV’s) te financieren. Met daarin bijvoorbeeld ook elektrische bakfietsen of andere last mile oplossingen. De Jong: “Het is mooi om te zien hoe bijna ieder bedrijf weer een andere oplossing nodig heeft voor zijn mobiliteit. Als leasemaatschappij ben je echt hun aanspreekpunt; het is ook een van de redenen waarom ik teruggekeerd ben naar de leasesector. Je kan echt het verschil maken. Overigens niet alleen voor bedrijven maar uiteindelijk voor heel Nederland. Wij geven Nederland de ruimte.”

Delen via