Terug naar het overzicht

Steeds meer schade door te kleine parkeerplaatsen

22 november 2016

In Engeland viel het op dat automobilisten steeds vaker schade hebben door het openen van de deur. Per dag gaat het om zo’n 1.879 geregistreerde gevallen! Hoe kan dat? Heel eenvoudig: de bestaande parkeerplaatsen zijn vaak te smal voor de moderne auto’s, zo blijkt uit een Engelse studie. Niet alleen voor SUV’s maar ook voor andere type auto’s.

Volgens een studie van het Britse instituut Accident Exchange komt schade aan auto’s door het openen van een deur steeds meer voor. Veel auto’s zijn in de afgelopen jaren stevig ‘gegroeid’. Een Opel Corsa is bijvoorbeeld liefst 16% groter dan 15 jaar geleden. Veel parkeerplaatsen zijn daar niet op berekend. In het Verenigd Koninkrijk is een parkeerplaats gemiddeld 4,80 meter lang en 2,40 meter breed. Daar moet je dan een Ford Mondeo van 4,86 meter lang en 1,85 meter breed, een Mercedes GL van 5,05 meter lang en 1,98 meter breed of een Volvo XC90 van 4,95 meter lang en 2,00 meter .

Het probleem beperkt zich niet alleen tot Engeland. Ook in andere landen in Europa en in Nederland kampen we met te krappe parkeerplaatsen. Bij de oudere parkeergarages, maar ook bij nieuwere parkeervoorzieningen. Het probleem is dat er geen wettelijke bepalingen zijn voor de grootte van parkeerplekken. Er zijn wel richtlijnen: de zogenaamde NEN norm. Om precies te zijn NEN 2443:2000 nl. Hierin staat bijvoorbeeld dat bij lang parkeren de lengte van de parkeerplek minimaal 6,00 m. en de breedte minimaal 2,50 m. Maar ja, daar hoef je je als projectontwikkelaar, architect of belegger, niet aan te houden.

Als we het aantal schadegevallen willen terugdringen. En wie wil dat niet want schade kost geld. Dan zou het best een goed idee zijn als er wél bindende afspraken komen voor de grootte van parkeerplekken. En dan natuurlijk het liefste internationaal. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als ook de autobranche hierin meedenkt bij de doorontwikkeling van nieuwe modellen.

Auteur: Carla Groenewegen

Delen via