Terug naar het overzicht

Rijdt uw leaseauto straks elektrisch of op waterstof?

5 september 2019

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe ontwikkelingen gaande op het gebied van autorijden. Zagen we eerst de doorbraak van hybride auto’s, toen de eerste volledig elektrische auto’s en nu staan de eerste waterstofauto’s voor de consumentenmarkt klaar om de showrooms in te gaan. De grote vraag is dus hoe de ‘standaard’ leaseauto van de toekomst eruit ziet? We gaan de verschillende opties eens onder elkaar zetten.

Elektrische auto’s

Wie had een paar jaar geleden gedacht dat er nu al veel volledig elektrische leaseauto’s rondrijden? Toch is het zo. Dat komt door een aantal duidelijke voordelen: een elektrische leaseauto heeft een lage (of geen) bijtelling, het voertuig heeft geen brandstof nodig, er zijn geen ritjes naar het tankstation meer nodig, ga zo maar door.
Maar er worden ook nadelen uitgesproken, zeker door zakelijke rijders. Het bereik van een elektrische auto is beperkt en wanneer u dagelijks op de weg zit, kan dat een probleem opleveren. Er wordt uiteraard gewerkt aan een groter bereik door de verschillende fabrikanten, zodat we in de toekomst net zover kunnen rijden met een elektrische auto op ‘1 tank’ als dat we nu doen met een benzineauto.

Waterstof?

Daarnaast komen nu de waterstofauto’s om de hoek kijken. Een technologie waar al jaren over gepraat wordt, maar die nu ook beschikbaar komt in personenauto’s. De eerste leaseauto’s op waterstof zullen snel op de snelwegen zichtbaar zijn. Maar hoe werkt zo’n waterstofauto nu eigenlijk?
Een waterstofauto is vergelijkbaar met een ‘normale’ auto die we allemaal kennen. Het verschil is dat we geen benzine of diesel tanken, maar waterstof. Waterstof wordt door de motor omgezet, met als enige restproduct water. Er is dus geen uitstoot, zoals we dat nu wel hebben.
Vooral de schone manier van rijden is een pluspunt voor de leaserijder, en als daarnaast ook de kosten voor brandstof nog eens omlaag gaan (wat wel de verwachting is) dan kan dit uitgroeien tot een nieuwe standaard. De aanschafprijs kan, zeker in het begin, nog wel een obstakel zijn.

Waterstof vs Hybride & elektrisch

Dus: wat is nu de beste optie en hoe gaat de leaseauto van de toekomst eruit zien?
Op dit moment is zowel de hybride- en de elektrische leaseauto een populaire auto. De keuze zal gebaseerd worden op de mate van gebruik; heb je voldoende aan korte ritjes dan is een elektrische auto een prima keuze, maar voor de zakelijke rijder die veel kilometers aflegt, zal het een beperking zijn.

Waterstofauto’s zullen zich in de toekomst gaan mengen in de strijd om de leaserijder. Wanneer elektrische auto’s een veel groter bereik krijgen, zullen die naast elkaar kunnen bestaan – de keuze zal worden gemaakt op basis van de kosten; het ‘tanken’ van waterstof of elektriciteit, de kosten in aanschaf en de bijbehorende bijtelling, ga zo maar door.

Hoe de toekomstige leaseauto er precies uit zal gaan zien, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Feit is wel dat er spannende ontwikkelingen gaande zijn, die voor mooie (en vooral schone) nieuwe mogelijkheden gaan zorgen.

Auteur: Niels van Rooijen

Delen via