Terug naar het overzicht

Relaxt op vakantie met je elektrische auto. Tien tips!

12 juli 2018

‘Met de elektrische auto op vakantie?? Ben je wel lekker?!’ Oké, mijn hart gaat uit naar elektrisch rijden, maar om nou met een elektrische auto naar noord Spanje te gaan als experiment… Ik kijk de vriendin die met het voorstel komt, meewarig aan. Ik mag haar elektrische Nissan Leaf lenen. Zij is er vorig jaar mee op vakantie geweest. Naar Zuid-Frankrijk notabene. En dat ging heel goed. ‘Je moet gewoon de tijd nemen,’ zegt ze. ‘Maak van het reizen een feestje. Je doet er langer over. Nou en? Al dat gejakker om zo snel mogelijk op je vakantiebestemming te komen. Jullie zijn met z’n tweeën, doe gewoon eens relaxt.’ Ja als je het zo bekijkt… Vooruit laten we eens zien wat er nodig is voor een onvergetelijke (in positief opzicht) elektrische vakantie. Hier de ultieme voorbereidingstips van mijn vriendin.

Tip 1 Mijd zwarte zaterdagen

Files en elektrisch rijden is geen goede combinatie. Wat gebeurt er als je met 30oC stilstaat of langdurig stapvoets rijdt? Precies: de airco trekt je accu leeg. Dus mijd zwarte zaterdagen.

Tip 2 Gemak dient de mens en de accu

Aanhanger, caravan, fietsdrager of dakkoffer mee. Het kan natuurlijk, maar het gaat ten koste van je actieradius. Dus prop zoveel mogelijk spullen in je auto. Of huur een (ingerichte) tent, caravan of fiets op de plaats van bestemming. Scheelt ook een hoop gesjouw (en dus vakantie-inpakstress).

Tip 3 Check vooraf oplaadmogelijkheden

Check van tevoren wat op jouw route de oplaadmogelijkheden zijn. Dat kan heel eenvoudig met Google Maps en websites, zoals ChargeMap, CHAdeMO-map, Fastned, openchargemap.org en oplaadpalen.nl. En dan zijn er handige apps, zoals de ChargeMap, NewMotion en de Laadpaal App. Daarmee grijp je nooit mis.

Tip 4 Verschillende betaalmethoden en laadsystemen

In Nederland kun je bij bijna alle laadpalen uit de voeten met dezelfde kabel en laadpas. In het buitenland is dat anders. Elk land heeft een ander oplaadsysteem. Soms moet je eerst een laadpas aanvragen voordat je kunt laden. Overleg met je dealer of leasebedrijf welke aansluitingen, adapters en oplaadpassen je nodig hebt. Onderweg en op je vakantiebestemming.

Tip 5 Check je bereik, rijstijl en route

De actieradius is natuurlijk een dingetje. Vrijwel altijd verschilt de theorie van de praktijk. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Renault ZOE. Daarmee kun je in theorie 400 kilometer rijden. In de praktijk kom je uit op 250 tot 300 kilometer (snelweg). Hoe ver je met een volle accu kunt rijden, hangt erg af van je rijstijl en het landschap. Hoe rustiger en vlakker je rijdt, hoe verder je komt. Heel simpel. Als je 90 km/u op de snelweg rijdt doe je langer met een volle accu, dan met 130 km/u. Een route door de bergen of een heuvelachtig landschap vraagt extra energie. In een heuvelachtig landschap verbruik je zomaar 15% meer energie. In de bergen wel 25% tot 35%.

Tip 6 Houd reserve

Living on the edge is leuk, maar als je met een lege accu staat, is de pret snel over. Houd voldoende reserve, zodat je niet direct in een kramp schiet als het een keertje tegenzit en je verder moet zoeken naar een laadstation.

Tip 7 Relax: er is overal stroom

Help! Je accu is bijna leeg en je kunt geen laadpaal vinden? Relax. Bel aan bij iemand met een thuislader (wel netjes voor betalen natuurlijk) of rij naar het dichtstbijzijnde industrie-bedrijventerrein waar altijd wel oplaadpunten te vinden zijn. Maar je vindt ook oplaadpunten op plaatsen waar je het niet zo snel verwacht. Check bijvoorbeeld chargemap.com. Met een beetje durf en creativiteit kom je een heel eind.

Tip 8 Kijk je baas lief aan en vraag een Tesla

Tesla Model S is behoorlijk aan de prijs, maar hij heeft een actieradius tot 450 kilometer (in theorie dan hè, zie ook de andere tips over bereik) én een supercharging netwerk in Europa. Met een Tesla kun je opladen bij Destination Chargers, dat zijn opladers die vaak in hotels beschikbaar zijn. Opladen duurt zo’n vijf uur. Er zijn ook Superchargers, snellaadstations speciaal voor Tesla’s langs de snelweg. Hier kost het laden je ongeveer een half uur. De oplaadstations liggen vaak naast (slim) prettige restaurants. Het laden is kosteloos.

Tip 9: Verken als VIP het hoge Noorden

In Noorwegen zijn zo’n 1.850 oplaadpunten, vooral in het zuiden en in Oslo. Dat zijn er niet super veel (Frankrijk heeft bijvoorbeeld 5000 laadpunten en Duitsland 5700) maar…. als elektrisch rijder krijg je in Noorwegen allerlei privileges. Je mag bijvoorbeeld gratis parkeren in Noorse steden en over busbanen rijden om files te vermijden! Joehoe!

Tip 10 Geniet!

Johan Cruijff wist het al: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Elektrisch rijden betekent: langer onderweg en vaker stoppen. Geniet ervan! Ga in de relaxstand. Neem de tijd. Geniet van een uitgebreide lunch. Bekijk dat stadje waar je anders voorbijraast. Maak een wandeling in de omgeving en laat je verrassen.

Fijne vakantie allemaal!

Auteur: Irma Schouten

Delen via