Terug naar het overzicht

Podcasts: nieuwe arbeidsvitaminen voor onderweg?

18 november 2020

Ik heb iets nieuws ontdekt. De podcast. Als zelfstandig ondernemer werk ik momenteel veel vanuit huis. Om in beweging te blijven, kies ik ervoor om elke dag een wandeling te maken. Onlangs had ik al mijn muziek afspeellijsten op Spotify wel gehoord en was ik toe aan iets anders. Iets dat inspireert en, nu de wereld er zo anders uit ziet, mijn ondernemersgeest blijft prikkelen. Het fijne aan een podcast is dat ze altijd en overal te beluisteren zijn. In de auto, op de fiets of in de trein. Het kan allemaal. Er zijn inmiddels talloze podcasts voor ondernemers beschikbaar. Maakt u al gebruik van deze nieuwe arbeidsvitamine voor onderweg?

Wat is een podcast?

Steeds meer Nederlanders luisteren naar podcasts. Maar wat is een podcast eigenlijk? Het is een audio fragment dat op elk gewenst moment afgeluisterd kan worden. Het is gratis en er is een groot aanbod van podcast afleveringen over uiteenlopende onderwerpen. Ze gaan bijvoorbeeld over sport, lifestyle, het laatste nieuws, maar ook over ondernemen. Podcasts worden vaak gemaakt door onafhankelijke podcastmakers. De bekende media zoals het NRC, Radio 1 en BNR hebben inmiddels hun eigen podcast kanaal.

Wat heeft u hier als ondernemer aan?

Wilt u als ondernemer op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied? En heeft u weinig tijd om dikke managementboeken te lezen? Het luisteren naar een podcast biedt uitkomst. Ideaal voor als u bijvoorbeeld onderweg bent naar een zakelijke afspraak of tijdens een langere reis naar het buitenland. Zelfs over de kleinste niche-onderwerpen is wel een podcast gemaakt. Op zakelijk gebied valt er dus heel wat af te luisteren.

Hoe werkt een podcast?

Om een podcast te beluisteren heeft u een smartphone of een browser nodig. Op elke iPhone zit standaard een podcast app met verschillende podcastkanalen. Voor Android- en Windowstoestellen zijn er ook podcast programma’s beschikbaar. Spotify biedt bijvoorbeeld al meer dan 500.000 verschillende podcasts aan.

Luistertips ter inspiratie

Weet u al of het luisteren naar een podcast iets voor u is? Hieronder een aantal tips ter inspiratie:

  1. TED Talks Daily voor onderweg
    Het inspiratieplatform TED Talks heeft een korte versie voor ‘on the go’. Hier hoort u elke weekdag de nieuwste lezingen over diverse onderwerpen.
  2. The Tim Ferriss Show
    Tim Ferriss werd beroemd met het boek ‘Een werkweek van 4 uur’. In deze podcast ontrafelt hij de geheimen van mensen aan de absolute top: van beleggers tot topsporters. Luister naar hun inspirerende tips en tactieken.
  3. BNR Podcasts
    BNR Radio is de zender voor ondernemend Nederland. Luister eens naar een van de zakelijke podcasts die zij aanbieden.

Het zal u niet ontgaan, ik ben enthousiast en voor mij is de podcast de nieuwe arbeidsvitamine voor onderweg. Bent u nieuwsgierig geworden? Installeer een podcast app op uw telefoon en start met luisteren naar leerzame en inspirerende verhalen. Ik wens u veel luisterplezier.

Heeft u nog tips van interessante podcasts voor ondernemers, we horen het graag!

Auteur: Tamara Rijnen

Delen via