Terug naar het overzicht

Ontmoet de auto van mijn dromen

12 oktober 2018

Zo’n 15 jaar geleden, voor mijn freelance bestaan, sloot ik elke werkdag braaf aan in de file naar Amsterdam. 5 kwartier heen en 5 kwartier terug, als je mazzel had. Vaak had ik geen mazzel. Ik doodde de tijd met luisterboeken en muziek. Tussendoor droomde ik van een auto die mij letterlijk het stuur uit handen zou nemen. Een auto waarin je met je voeten op tafel (in plaats van op de pedalen) en je laptop op schoot gewoon doorwerkt. Of waarin je met je collega’s nog even de presentatie doorneemt, onderweg naar de klant. Koffie erbij. Muziek aan. En mijn robocar, zo noemde ik hem in gedachten liefkozend, bracht mij of ons geheel op eigen kracht en veilig naar de plaats van bestemming. Ideaal!

En nu, 15 jaar later, glimt hij mij in een artikel tegemoet: mijn robocar. Het is de Renault EZ-Ultimo. Een soort rijdende smartphone, waarmee je alles kan behalve zelf rijden. Sterker nog de auto heeft geen stuur en bestuurdersplek. Van buiten ziet de robocar er nog uit als een auto. Eenmaal binnen waan je, je in een lounge met comfortabele fauteuils. Via een tablet kan je gebruik maken van verschillende diensten. Je hebt volop privacy én uitzicht via het glazen panoramadak. Laptop erbij en rijden maar. Zover is het nog niet, want het gaat om een studiemodel. Maar het begin is er.

Volledig zelfrijdend en volledig elektrisch

De EZ-Ultimo biedt plaats aan 3 personen. Hij is zo uitgerust dat hij zelf de juiste afstand bewaart tussen zichzelf en zijn voorligger. Hij blijft keurig in zijn rijbaan en hij kan zelfstandig inhalen. Onverwachts een weg afgesloten? De robocar is niet voor een gat te vangen en keert moeiteloos om. De EZ-Ultimo voelt zich thuis op de snelweg, maar manoeuvreert net zo soepel door de stad. En natuurlijk is de EZ-Ultimo volledig elektrisch. De auto kan zichzelf volgens Renault ook ‘beveiligen in geval van uitzonderlijke incidenten in zijn omgeving.’ Wat Renault daar precies mee bedoelt, weet ik niet. Maar het klinkt vertrouwenwekkend.

Sterk staaltje technologie

De robocar beschikt over radar, lidar (een radar in de vorm van een laser), camera’s en ultrasone sensoren. De software in de auto verwerkt en analyseert alle data die de sensoren verzamelen en past zich – qua instelling – automatisch aan zodra je bijvoorbeeld de stad uitrijdt de snelweg op of andersom. Voorwaarde is wel dat je duidelijk de route aangeeft, zodat de EZ-Ultimo de juiste informatie krijgt. En dat de auto onderweg ongehinderd kan communiceren met verkeerslichten, kruispunten en tolpoorten. Maar in principe beschikt de EZ-Ultimo straks over alle technologie om probleemloos zijn weg te vinden.

Deelmobiliteit van de toekomst

Renault mikt met dit zelfrijdende paradepaardje, in eerste instantie vooral op vijfsterrenhotels en luchtvaartmaatschappijen die hun gasten eersteklas vervoer willen aanbieden. Maar ook op digitale taxidiensten en andere mobiliteitsaanbieders.

Het zal dus wel even duren voordat de EZ-Ultimo bij mij voorrijdt. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Ondertussen droom ik nog even weg bij het filmpje van ‘mijn’ robocar

Auteur: Irma Schouten

Delen via