Terug naar het overzicht

Naar je werk met de elektrische scooter? Slim!

7 maart 2019

‘Denk je dat een elektrische scooter iets voor mij is?’, vraagt mijn teammaatje out of the blue. Hij is freelance vormgever, woont in Zaanstad en reist elke dag op en neer naar zijn studio in hartje Amsterdam. De trein is niet zo zijn ding. Meestal pakt hij de auto. Maar dat loopt aardig in de papieren qua parkeerkosten, als je al een plek in de buurt kunt vinden.

‘Ja, waarom niet,’ zeg ik. ‘Geen parkeerproblemen, minder onderhoud en je bespaart aardig wat geld.’ Vooral bij dat laatste argument, lichten zijn ogen op. ‘En beter voor het milieu,’ zeg ik. Hij knikt peinzend. ‘Weet jij hoe dat zit met belasting en zo en waar ik op moet letten als ik zo’n ding koop? Jij weet toch veel over elektrisch rijden?’ ‘Nou, veel is wat overdreven,’ sputter ik tegen, ‘maar ik wil wel eens kijken…’ ‘Ja graag,’ zegt hij enthousiast. ‘Dan hoor ik het wel.’ Over tot de orde van de dag.

Belofte maakt schuld. Na een middagje googelen heb ik een lijstje met veelgestelde vragen en antwoorden over de aanschaf van een elektrische scooter.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een elektrische scooter?
Je hebt met een elektrische scooter de voordelen van een ‘normale’ scooter: makkelijk parkeren, in de stad snel van A naar B, geen last van files. Daar komen de voordelen van elektrisch rijden bij: , nauwelijks CO₂-uitstoot, reukloos, een stille motor én fijn voor je portemonnee (lage laadkosten én belastingvoordeel). Het onderhoud is minimaal. Alleen één keer per jaar je accu, banden en remmen laten controleren, that’s it. Wel heb je de kosten voor het vernieuwen van je accu’s.

Welke elektrische scooter kies je?
Dat hangt af van wat je ermee wilt en van je budget. Je hebt al een elektrische scooter voor 1.500 euro, maar je hebt ze ook van 3.000 euro. Het verschil zit ‘m in het soort accu’s, de actieradius en  snelheid. Met een snorscooter rij je max 25 km/uur, met een bromscooter max 45 km/uur. Ook comfort en uitvoering spelen een rol. Sommige scooters hebben bijvoorbeeld een usb-poort om je mobiele telefoon op te laden en een app om je rijstijl, onderhoud en verbruik te monitoren, handig!

Hoe en waar kun je opladen en hoe lang gaat een accu mee?
Een elektrische scooter heeft, afhankelijk van het merk en model meestal (uitneembare) lood accu’s of lithium accu’s. Deze accu’s kun je gewoon via het stopcontact opladen. In je huis, in de schuur, op kantoor of bij een klant. Je kunt je scooter ook opladen bij een oplaadpunt op straat.

Loodaccu’s zijn 500 tot 700x oplaadbaar. De duurdere Lithium-ion accu’s zijn tot 2000x oplaadbaar voordat je ze moet vernieuwen. De prijzen van accu’s variëren enorm (van 265,- euro tot dik 3000 euro) en zijn sterk afhankelijk van kwaliteit, levensduur en actieradius. Steek je licht op bij meerdere leveranciers!

Wat kost het laden?
Laden kost je een schijntje als je het vergelijkt met benzine tanken. Afhankelijk van hoe leeg je accu is, ben je voor het laden 20 tot 40 eurocent per keer kwijt. Bij een scooter op een gewone verbrandingsmotor ben je 8x meer kwijt.

Hoe lang duurt het laden van de accu’s
Reken voor het volledig opladen van lege accu’s zo’n 6 tot 8 uur. Dus handig om je scooter ’s nachts op te laden, dan grijp je nooit mis. Je hoeft de accu’s niet helemaal op te laden om te kunnen rijden, maar regelmatig 100% opladen, verlengt wel de levensduur. En je kunt natuurlijk minder ver rijden als je accu maar voor de helft is opgeladen. Er zijn voor lithium accu’s ook snelladers te koop. Daarmee is je accu in ca 2 uur weer volledig opgeladen.

Hoe ver kun je rijden met volle accu’s?
De huidige elektrische scooters hebben gemiddeld een actieradius van 40 tot 90 km bij een volledig geladen accu. Lithium accu’s presteren beter dan loodaccu’s. Ze hebben bijvoorbeeld geen last van de kou. Net als bij een elektrische auto hangt de echte actieradius af van je rijstijl, het terrein en de weersomstandigheden. Maar bijvoorbeeld ook van je lichaamsgewicht en of je iemand achterop hebt. Je kunt de actieradius van je scooter met accupakketten verhogen. Soms wel tot 130 km. Heeft je scooter een EBS-remsysteem (braking energy recovery system) dan wordt de accu automatisch bijgeladen als je remt. Hierdoor win je 10% actieradius.

Hoeveel belastingvoordeel heb je van een elektrische scooter?
Is je e-scooter duurder dan € 2.500, – dan profiteer je van verschillende fiscale regelingen (MIA, Vamil en Kia). Je mag dan een bepaald percentage van het aankoopbedrag van je scooter aftrekken van je winst. Bij een elektrische scooter van € 3.000, – (excl. btw) heb je dat jaar dan zomaar een aftrekpost van een kleine € 2.200, – En minder winst, betekent minder belasting betalen. Daar houden we van!

Meld je aankoop binnen drie maanden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), anders gaat het voordeel aan je neus voorbij. Informeer ook bij je gemeente. Vaak kun je daar subsidie aanvragen als je een elektrische scooter koopt of least.

Mijn teammaatje is inmiddels op verkenning in e-scooterland. Hij heeft al wat leuks op het oog maar twijfelt nog over leasen op kopen. Dat mag hij fijn zelf uitzoeken.

Auteur: Irma Schouten

Delen via