Terug naar het overzicht

Thuislaad- en kilometervergoeding: hoe zit dat precies?

15 april 2022

Alles wordt duurder, dat is iets wat wij de laatste tijd vaak horen. En het geldt ook zeker voor de mobiliteit van uw medewerkers, nu de brandstof- en laadkosten flink gestegen zijn. Hoe gaat u daar als werkgever mee om? Wat mag u wel en niet vergoeden, hoe zit dat met de belastingen, waar moet u verder rekening mee houden? We zetten de informatie over de thuislaadvergoeding en de kilometervergoeding voor u op een rij.

De brandstof- en laadkosten zijn momenteel zó hoog, dat mensen het flink in hun portemonnee voelen als die verhoging niet vergoed wordt voor hun woon-werkverkeer.

Kilometervergoeding

In het coalitieakkoord was al opgenomen dat de reiskostenvergoeding per 1 januari 2024 verhoogd zou moeten worden. Hoeveel hoger was daarin niet aangegeven. Maar nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen, is de roep om een veel snellere verhoging van de kilometervergoeding heel logisch. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) deed zelfs een noodoproep aan het kabinet om de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen voor de 4,3 miljoen werknemers die met een eigen auto naar werk reizen.

De VZR pleit voor een onbelaste kilometervergoeding van €0,39 cent per kilometer in plaats van de huidige €0,19 cent, die gebaseerd is op cijfers die dateren uit 2007.

De Tweede Kamer heeft daarom aan de staatssecretaris gevraagd of de onbelaste reiskostenvergoeding niet sneller omhoog kan, liefst nog dit jaar.

Thuislaadvergoeding

Zakelijke leaserijders hebben hier minder last van, met uitzondering van degenen die in een elektrische leaseauto rijden en deze thuis kunnen laden. Want ja, u mag van de fiscus alle laadkosten van uw leaserijders onbelast vergoeden. En dat klinkt heel aantrekkelijk voor uw medewerkers. Maar in de praktijk pakt dit vaak niet zo gunstig uit. In de meeste gevallen is er namelijk een standaard stroomtarief bepaald voor het declareren van de thuislaadvergoeding. En doordat de stroomtarieven de laatste weken flink gestegen zijn, staat die vergoeding in de meeste gevallen niet meer in verhouding tot de daadwerkelijke kosten voor het laden. Wij adviseren u om de laadkosten de komende periode maandelijks goed te controleren. Stijgen ze ver boven de vergoeding uit, attendeer dan uw medewerkers dat ze de correcte kWh prijs als vergoeding instellen, zodat uw medewerkers met plezier naar hun werk blijven rijden.

Hulp nodig?

In de meeste gevallen kunnen uw medewerkers dit makkelijk zelf doen. Als uw medewerker een thuislaadpunt van de Ev Company heeft kan dit online. Hiervoor kunt u eenmalig bij onze klantenservice inloggegevens  aanvragen. Heeft uw berijder een andere laadpaalprovider? Dan adviseren wij u om uw medewerker contact op te laten nemen met de desbetreffende laadpaalleverancier om het tarief te laten aanpassen. Wilt u meer weten over de thuislaadvergoeding of het aanpassen hiervan? Neem dan contact met op met onze klantenservice via 030-288 47 74.

Delen via