Terug naar het overzicht

Is rijden in een slimme auto wel zo slim?

9 december 2020

Onlangs las ik dat het niet lang meer duurt of alle nieuwe auto’s in Europa zijn ‘connected’. Deze zogenaamde slimme auto biedt ons als bestuurders gemak en veiligheid. Dat maakt autorijden steeds comfortabeler en veiliger. Maar hoe zit het met de data die nodig is voor al deze diensten? En wat komen autofabrikanten allemaal van u of uw onderneming te weten? Er bestaan hierover nog veel onduidelijkheden. Ik hoop dat u na het lezen van deze blog bewuster geniet van uw moderne auto.

Meest geavanceerde computer op wielen

De auto, het symbool voor vrijheid en autonomie, is een van de meest geavanceerde computers. Als mens zitten we als het ware in deze computer. Hij registreert alles wat we doen en kan steeds meer voor ons doen: van zelf achteruit inparkeren en bijsturen als u niet in het midden van de baan blijft, tot het bellen van hulpdiensten bij een hartaanval.

Verbonden met internet

Momenteel rijden er wereldwijd ruim honderd miljoen auto’s rond die zijn verbonden met het internet. Dat betekent niet alleen dat ze een internetverbinding hebben, maar ook dat gegevens uit de auto continu worden doorgestuurd naar de fabrikant. Volgens de fabrikanten zijn die autogegevens immers van hen. Maar om welke gegevens gaat het precies?

Van muziekvoorkeur tot hartslag

Moderne auto’s produceren namelijk gegevens over de auto zelf, maar ook over de bestuurder. Bijvoorbeeld of u moe bent. Camera’s bij de achteruitkijkspiegel kunnen zien hoe vaak u met uw ogen knippert. Of u goed oplet, door lane detection die ingrijpt als u niet netjes binnen de lijnen rijdt. Hoe hard u rijdt en of u veel remt. Of u in de stad rijdt of op het platteland. Als u de radio gebruikt, weet hij uw muziekvoorkeur en ga zo maar door.

Autofabrikanten gebruiken de gegevens vooral om de prestaties en de veiligheid van de auto te verbeteren. En persoonlijk vind ik het heel handig dat ik een seintje krijg als mijn auto onderhoud nodig heeft. Dat kan alleen omdat de gegevens over mijn auto nauwkeurig worden bijgehouden. De vraag is: hoe erg is het dat onze gegevens terecht komen bij de fabrikant?

Tips rondom privacy

Toch waarschuwde De Autoriteit Persoonsgegevens eerder dat er veel vraag is naar data van slimme auto’s. Als ondernemer zit ik graag letterlijk zelf aan het stuur. Ik moet er niet aan denken dat mijn gegevens ongevraagd in handen van derden komen. Om bestuurders te helpen publiceerde de Autoriteit een handleiding met tips. Dit kan helpen om instellingen aan te passen zijn en fabrikanten te vragen welke gegevens ze verzamelen.

Bewust genieten van uw slimme auto

Of rijden in een slimme auto wel zo slim is? Het antwoord moet ik u schuldig blijven, maar het heeft zeker voordelen. Ik ben van mening dat het belangrijk is om bewust te zijn van wat er gebeurt met data die ons gemak, comfort en veiligheid opleveren. Dan kunnen we prima genieten van de voordelen van onze slimme auto.

Heeft u tips om veilig gebruik te maken van uw slimme auto? Deel het met ons.

Auteur: Tamara Rijnen

 

Delen via