Terug naar het overzicht

Is een auto op zonne-energie de volgende stap?

8 oktober 2020

Bent u ondernemer en rijdt u of rijden uw medewerkers elektrisch? Of bent u, net als ik, bang om langs de weg stil te staan zonder laadpunt in de buurt? Toch is het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland binnen een jaar verdubbeld en de ontwikkelingen gaan door. Er komt een nieuwe duurzame auto op de markt, waardoor opladen onderweg niet meer nodig is. Is de auto op zonne-energie de volgende stap?

De zon als motor

Volgend jaar komt er een Nederlandse auto, Lightyear One, op de markt die oplaadt via zonnepanelen op het dak. Studenten van de TU Eindhoven zijn de initiatiefnemers van deze duurzame auto. Tijdens hun studie deden ze een aantal keer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. Hun ervaring en kennis die ze daar verkregen, gebruiken ze voor de ontwikkeling van een personenauto op zonne-energie.

Elektrisch rijden plus

De makers van de auto hopen hiermee de markt van de elektrische auto te kunnen veroveren. “Wij komen eigenlijk ook met een elektrische auto, maar voegen daar nog iets aan toe,” zegt Tessie Hartjes van Lightyear One tegen Scientias. “Je kunt ‘m namelijk opladen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je zet ‘m gewoon buiten in de zon.”

En voor al die mensen die denken dat dit in een land als Nederland nauwelijks effect heeft: “Zelfs als je nooit in de zon zou komen met de auto, zal de gemiddelde Nederlander de auto onderweg niet op hoeven te laden. De auto is namelijk superefficiënt en als je ‘m thuis een nachtje aan het stopcontact hangt, kun je er de volgende dag tussen de 300 en 400 kilometer mee rijden.”

Hulp van de zon

Natuurlijk is deze auto interessant voor landen waar veel zon is. En niet alleen omdat de zon daar veelvuldig schijnt. In landen zoals Italië zijn er nog weinig plaatsen om een elektrische auto op te laden. Daar hoeven consumenten dus straks niet te wachten op laadpalen en stations, maar kunnen ze elektrische rijden met behulp van de zon.

Een van de beste uitvindingen in 2019

In 2019 riep het Amerikaanse tijdschrift Time de auto op zonne-energie uit tot één van de beste 100 uitvindingen van 2019. Bestaande autofabrikanten laten zich nog vaak leiden door gewoontes en stellen het onderwerp en hun merkidentiteit voorop. Een startup heeft veel meer ruimte om iets te ontwikkelen. De TU-studenten konden daarom een extra aerodynamische auto creëren met een laag energieverbruik en zonnepanelen op het dak.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hebben we straks alleen nog een stopcontact en de zon nodig om auto te kunnen rijden? Het lijkt mij een zonnig vooruitzicht. Wat denkt u: stapt Nederland over een paar jaar over op de elektrische auto op zonne-energie? Laat het ons weten en praat mee!

Auteur: Tamara Rijnen

Delen via