Terug naar het overzicht

Herfstdrukte op de weg? Tips & tricks om effectief thuis te werken

16 oktober 2019

De herfst komt eraan. Je merkt het aan alles: weerberichten die zware storm en veel regen voorspellen, bladeren op de grond en op je auto als je ’s ochtends weg wil rijden. Het ergste vind ik de toenemende drukte op de weg. Ben je net als ik zzp’er? Dan hoef je gelukkig niet per se op kantoor je werk te doen. Maar waar ga je dan werken? Thuis aan de keukentafel of toch liever in het plaatselijke koffietentje? In deze blog lees je tips om effectief ‘thuis’ te werken.

De keukentafel als werkplek

Mijn persoonlijke favoriet is de keukentafel. Een werkplek thuis heeft heel wat voordelen: je hebt geen reistijd en dus geen files, kunt aan het werk in je joggingbroek en het kost niets. Maar, het werkt alleen als je niet de hele dag afgeleid wordt door allerlei ‘klusjes’. Je moet dus over voldoende zelfdiscipline beschikken om een dag lang efficiënt te werken.

Een ander nadeel is dat je je werk altijd mee naar huis neemt. Daar moet je tegen kunnen en ervoor zorgen dat je nog wel van je privéleven kunt genieten. Soms mag je de kosten die je maakt voor je kantoor aan huis aftrekken als zakelijke kosten. De Belastingdienst heeft hier een aantal regels voor opgesteld.

Hip en happening: de koffietent

Werk je liever niet thuis of heb je geen geschikte ruimte? Tegenwoordig vind je overal wel hippe koffietentjes met goede wifi en overheerlijke koffie. Hier zijn dan ook vaak zzp’ers te vinden. Het voordeel is dat je niet in je eentje thuiszit en met collega-ondernemers kunt spreken. Het nadeel is dat er vaak veel lawaai is. Kun je daar niet tegen? Neem dan een stiltekoptelefoon mee of kies toch voor de keukentafel thuis. Bedenk ook dat werken in een koffietent niet gratis is. Je kunt nu eenmaal niet aankomen met je eigen thermoskan koffie en zelfgesmeerde boterhammen. De kosten die je maakt, zijn deels aftrekbaar van de belasting (80%).

Booming business: bedrijfsverzamelgebouw

Ook bedrijfsverzamelgebouwen zijn booming business. Vooral in de grote steden zie je ze steeds meer. Hier kun je, tegen betaling, gebruik maken van de faciliteiten die het gebouw te bieden heeft zoals de koffie, lunch en vergaderruimtes. Je bent vaak flexibel voor wat betreft de contractduur en opzegtermijn. Wel is het belangrijk goed je contract door te lezen en duidelijke afspraken te maken over inrichting, opzegtermijn, minimale huurtermijn, bezoekers, vergaderingen, etc. De kosten die je maakt voor de huur in het bedrijfsverzamelgebouw zijn zakelijke kosten en daarmee aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en BTW.

Een eigen plek

Heb je veel vergaderingen met klanten of grote hoeveelheden voorraad? Dan is het huren of kopen van een eigen plek wellicht de beste optie. De mogelijkheden hierin zijn groot en verschillen per ondernemer. Het is afhankelijk in wat voor branche je werkzaam bent. Bedenk goed wat je wensen zijn en onderzoek wat het beste is voor jouw onderneming.

Waar werk jij het liefste? Vanuit huis of in een koffietentje? Of ga je toch liever de weg op naar kantoor? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

Auteur: Tamara Rijnen

Delen via