Terug naar het overzicht

Helemaal klimaatneutraal in 2030?

14 december 2021

Dat is best een uitdaging als u te maken hebt met een wagenpark waarvan een groot deel bestaat uit bestelwagens. Is het rijbereik voldoende om de werkdag door te komen? Is het nu tijd om te investeren in een elektrische bestelwagen? En hoe zit het met de bereidwilligheid van collega’s om over te stappen op een elektrische bestelwagen? Begrijpelijk dat velen hieraan twijfelen. Toch zijn er tal van redenen om de transitie juist nu in te zetten. Wij hebben vier redenen voor u op een rij gezet.

1. Technologische vooruitgang

Om mee te beginnen, hebben autofabrikanten enorme vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van elektrische bedrijfswagens. Hierdoor is het mogelijk geworden om zonder range anxiety de werkdag door te komen. Dit hebben we samen met een van onze partners Medux uitgebreid getest. “We keken daarbij naar de actieradius, de lengte van de rit, het batterijverbruik, het gewicht en de buitentemperatuur,” aldus René Hoogakker (Manager Fleet en Facilitaire Projecten bij Medux). Uiteindelijk bleek voor Medux de Mercedes e-Vito de beste optie.

2. Milieuzones groeien en worden strenger

Het invoeren van zero-emissie zones is een populair item op de agenda bij gemeentes en de overheid. Er wordt hard gewerkt om de uitstoot in stedelijke gebieden te verminderen en dat gaan we per 2025 flink merken. Gemeentes mogen vanaf dan zelf bepalen of ze een zero-emissie zone instellen. Een aantal grote steden hebben al aangekondigd dit te gaan doen. Wij adviseren om hier goed over na te denken als er op dit moment een diesel moet worden vervangen. De kans dat we binnenkort niet meer zomaar alle gemeentes en grote steden in mogen rijden, is zeer aannemelijk.

3. Trots

Het rijden in een elektrische auto vraagt ook enige aanpassing van de medewerkers laat René weten. “Inderdaad, dit is een verandering waar we de collega’s uiteraard goed op voorbereiden. Je ziet dat als mensen eenmaal in zo’n bus rijden, ze dit met veel plezier doen én trots zijn op hun bijdrage aan een beter milieu.”

4. Lean & Green

Voor het verduurzamen van het wagenpark, kan diverse certificeringen worden aangevraagd. Dit leidde bij Medux onder meer al tot de toekenning van het Lean en Green met ster certificaat. Kijk op www.lean-green.nl voor meer informatie over het certificaat.

Klantcase: klimaatneutraal in 2030

Medux heeft dé grote stap om te verduurzamen gemaakt en wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat vraagt wel wat. Daarom zet de organisatie in op drie topprioriteiten: het versnellen van de energietransitie, het bevorderen van circulariteit en het voeren van een duurzaam personeelsbeleid. Als het gaat om de eerste prioriteit zet Medux een belangrijke stap in de energietransitie en het verduurzamen van haar logistieke activiteiten en het wagenpark.

René: “Vandaag kregen we de eerste achttien e-Vito’s geleverd van een bestelling van maar liefst zeventig elektrische bussen. Daarvan zijn er nu dertien voor Medipoint, vier voor HartingBank en één voor Atlas Kidtech. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. En we gaan door met investeren; eind 2022 rijdt 10% van al onze bestelwagens elektrisch.”

Daag ons uit!

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw wagenpark of wat voor een impact de zero-emissie zones hebben op uw organisatie? Laat het ons weten! We helpen u graag.

Delen via