Terug naar het overzicht

Gaan ondernemers voortaan op de step naar hun werk?

4 juni 2019

Hoe kom je erop? Dat dacht ik toen ik 2 weken geleden door Parijs liep. Dat je op elke hoek een boulangerie, café of souvenirwinkel ziet. Maar het straatbeeld in Parijs is overgenomen door iets anders… Om de paar meter staan ze. In groepjes of alleen. In vele kleuren: zwart, rood, groen en wit. De elektrische ‘deelstep’ is blijkbaar het nieuwe vervoermiddel in de grote stad. Het lijkt mij als zzp’er ideaal om van A naar B te komen. En steppen is nog leuk ook. Zie jij jezelf al naar je werk gaan op de elektrische step? Hou dan rekening met de volgende dingen.

‘Cool’ en betaalbaar vervoermiddel

De elektrische step is elektrisch en dus ‘schoon’ en daardoor behoorlijk populair in zo’n 100 steden. Het vervoermiddel is goed betaalbaar en ziet er ‘cool’ uit. Daarnaast is steppen gewoon leuk om te doen! Het principe van de elektrische ‘deelstep’ werkt heel simpel. Met een app op je telefoon activeer en betaal je de step. Je stapt op en rijdt zo naar je volgende bestemming. Daar laat je ‘m achter en je logt weer uit. Volgens Rianne Boot, adviseur mobiliteitsbeleid bij de gemeente Utrecht, is het een waardevolle aanvulling op het huidige vervoersaanbod.

(Nog) niet in Nederland?

In het Nederlandse straatbeeld word je nog niet overspoeld met elektrische steps. Toch zou het volgens de experts uitstekend passen. De steden zijn compact en de afstanden zijn goed te overbruggen. De regels in ons land zijn echter strenger dan in andere landen. Men twijfelt vooral aan de veiligheid van de steps en het is nog niet duidelijk of en wanneer je met een elektrische step op de openbare weg mag rijden. Ze gaan eigenlijk te hard voor op de stoep en niet snel genoeg voor op de openbare weg.

Zelf een elektrische step kopen

Ook al kun je ze nu (nog) niet gebruiken als ‘deelstep’, je kunt er natuurlijk zelf eentje kopen. Het lijkt mij best ideaal. Bij een van mijn vorige opdrachtgevers kon ik bijvoorbeeld niet dichtbij parkeren en zette ik een fiets op een groot parkeerterrein in de buurt. Dat was best een gedoe. Een step klap je zo op en leg je in je achterbak van je (lease)auto of je neemt ‘m mee in de trein. Opladen kan gewoon thuis.

Rijbewijs niet nodig

Hoewel een rijbewijs niet verplicht is, mag niet zomaar iedereen op een elektrische step rijden. De minimale leeftijd is 16 jaar. Daarnaast wordt geadviseerd om de step goed onder controle te hebben voordat je gaat deelnemen aan het verkeer. Een beetje oefening van tevoren kan dus geen kwaad. Dan kun je in elke situatie goed overweg met dit hippe vervoermiddel.

Hoe zit het met de veiligheid?

Alleen goedgekeurde elektrische steps mogen de openbare weg op. De RDW keurt de elektrische steps. Er zijn verder geen verplichte veiligheidsvoorschriften voor elektrische steps voorgeschreven. Wel is het verplicht om in het donker goede verlichting te gebruiken en moeten de remmen in orde zijn. Je kunt natuurlijk altijd zelf kiezen om wel een helm of pols- en kniebeschermers te dragen.

Mobiliteit van de toekomst?

Ik ben benieuwd wanneer de elektrische (deel)step echt door gaat breken in Nederland. Ik heb er in ieder geval in Parijs veel plezier aan beleefd. Heb jij ervaring met de elektrische step? Deel het met ons!

Auteur: Tamara Rijnen

Delen via