Terug naar het overzicht

Financial Lease of Operational Lease, wat is slim?

9 september 2021

Voor ZZP’ers en ondernemers die toe zijn aan een nieuwe (elektrische) bedrijfswagen, kan Financial Lease een interessante optie zijn. Rijst de vraag: wat is Financial Lease precies en in hoeverre verschilt deze leasevorm van Operational Lease? In dit artikel leggen we kort uit wat het verschil is tussen beide leasevormen. Aan u deze keuze welke leasevorm het beste past bij uw zakelijke ambities en behoeften.

Wat is Financial Lease?

Bij Financial Lease leent u van de leasemaatschappij het geld om een nieuwe bedrijfswagen te kopen. Afhankelijk van het contract dat u afsluit met de leasemaatschappij, lost u maandelijks een bepaald bedrag af. Dat bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. U wordt economisch eigenaar van de auto, maar nog niet juridisch. Pas als de auto volledig is afbetaald, is de auto echt van u. Financial Lease werkt dus min of meer hetzelfde als een hypotheek.

Behoud van liquiditeit

Financial lease zit eigenlijk tussen leasen en kopen in. Groot voordeel van Financial Lease ten opzichte van een bedrijfswagen kopen, is behoud van liquiditeit. Als u zelf een bedrijfswagen koopt, bent u dat geld in ‘één klap’ kwijt. Als u de aanschaf financiert met behulp van Financial Lease, houdt u ruimte over om te investeren in de groei van uw bedrijf. Tegelijkertijd staat de auto wel bij u op de balans. Hierdoor profiteert u van aantrekkelijk belastingvoordeel. 

Financial lease houdt in:

  • U kiest zelf een (elektrische) bedrijfswagen uit bij de dealer of uit de voorraad van de leasemaatschappij, nieuw of occasion.
  • De auto komt direct op de balans te staan, dat levert interessante belastingvoordelen op: btw-aftrek, minder winstbelasting betalen, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en renteaftrek (de rente die u betaalt bovenop de maandelijkse aflossing). Wie een elektrische auto koopt (geen hybride), kan gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierdoor kunt u nog eens 27% van het aankoopbedrag aftrekken. Met een occasion is het fiscale voordeel wel wat minder en de restwaarde is lager.
  • Zaken als verzekering, onderhoud en wegenbelasting moet u zelf regelen en de kosten zijn ook voor eigen rekening. Hetzelfde geldt voor pechhulp en reparatiekosten, bijtelling en brandstofkosten.

Wat is Operational Lease?

Bij Operational Lease blijft de bedrijfswagen van uw keuze eigendom van de leasemaatschappij. U betaalt maandelijks een vast bedrag. In dat bedrag zijn vrijwel alle kosten inbegrepen, behalve de brandstofkosten. Aan het einde van het contract gaat de auto weer terug naar de leasemaatschappij en kunt u desgewenst een nieuwe auto leasen.

 Full Operational Lease houdt in:

  • Altijd in een gloednieuwe (elektrische) auto rijden;
  • Alle services zijn inbegrepen in de leaseprijs: verzekeringen, wegenbelasting, schadeherstel, onderhoud en pechhulp;
  • Administratie wordt volledig uit handen genomen;
  • Uw auto staat niet op de balans en dat betekent een betere liquiditeitspositie;
  • De auto wordt niet uw eigendom, dat betekent minder belastingvoordeel.

Misschien heeft u na het lezen van deze toelichting al een idee welke leasevorm het meeste aansluit bij uw specifieke doelstellingen en wensen. Kijk op onze website voor meer informatie over de mogelijkheden van Financial Lease of Operational Lease in uw specifieke situatie. De accountmanagers van Terberg Business Mobility helpen u graag verder.

 

Delen via