Terug naar het overzicht

Deze zomer naar Italië? Lees hier wat u moet weten over de naheffing van een tolbedrag 

10 juni 2021

U bent een tijd geleden op vakantie geweest en nu ontvangt u een naheffing van een tolbedrag, wat nu? Regelmatig ontvangen wij berichten van bestuurders inzake het ontvangen van een naheffing van een tolbedrag, na gebruik van het Italiaanse wegennet. Graag geven wij u wat meer informatie met betrekking tot deze naheffingen zodat u goed voorbereid op reis gaat indien uw bestemming Italië is.

Voor een groot deel van het Italiaanse wegennet moet tol worden betaald. Wanneer u de tolweg gebruikt en niet direct het verschuldigde tolbedrag betaald bij het tolhuisje, dan is het mogelijk om binnen 15 dagen na gebruik van de tolweg dit bedrag alsnog te betalen bij een ‘Punto Blu-service punt’.

De slagbomen bij het betaalpunt van de tolweg zullen altijd na een bepaalde tijd opengaan, ook wanneer er niet is betaald. Er wordt wel een ticket uitgedraaid: ‘Mancato paramento / unpaid tol’. U kunt op deze ticket aflezen hoe u alsnog het tolbedrag (zonder extra kosten) binnen 15 dagen kan voldoen. Het komt voor dat de bestuurder deze ticket niet opmerkt en verder rijdt.

Wanneer u geen gebruik maakt van deze betaalmogelijkheid dan bent u ‘in verzuim’. Het verschuldigde tolbedrag (inclusief rente en incassokosten) wordt in rekening gebracht.

In opdracht van de Italiaanse tolwegexploitant verstuurd de instantie ‘Nivi S.p.A.’ de incasso. Dit betreft een civiele vordering waarvan de verjaringstermijn 10 jaar is en er geldt in dit geval ook géén 360 dagentermijn zoals bij verkeersovertredingen.

Het kan zijn dat u bezwaar zou willen aantekenen, dit heeft alleen zin wanneer u kan bewijzen dat de naheffing ten onrechte verzonden is.

Delen via