Terug naar het overzicht

De dashcam: gadget of nuttig voor de zaak?

19 april 2021

De meeste mannen zijn er gek op: het geluid van slippende banden, rondvliegende autospiegels en spectaculaire botsingen. Gelukkig niet in het echt, maar op TV. Opgenomen met een dashcam. De meeste beelden komen uit Rusland waar het rijden met een camera op het dashboard verplicht is. In Nederland groeit de vraag naar dashcams, maar waarom? En, wat heeft u hier als ondernemer aan?

Betere bewijsvoering

In Rusland is de dashcam verplicht om met betere bewijsvoering verzekeringsfraude tegen te gaan. De camera op het dashboard blijkt daarvoor een nuttig apparaat. Russische verzekeraars keren geen geld uit als er geen bewijs wordt geleverd. Aan de andere kant kunnen Russische automobilisten zich hiermee wapenen tegen de corrupte overheid. Maar hoe zit dat in Nederland?

Groeiende vraag onder Nederlandse automobilisten

In Nederland groeit de vraag naar de dashcam, dat blijkt uit onderzoek onder 22.000 automobilisten. Ik vraag mij af waarom dit zo is. Van corrupte agenten is in Nederland geen sprake en dashcam-beelden worden in ons land niet verplicht gesteld door verzekeraars.

Belangrijkste redenen

De belangrijkste redenen om een dashcam aan te schaffen zijn:

  • Het vastleggen van asociaal gedrag.
  • De verwachting dat er minder discussie over de schuldvraag bij een ongeluk is.
  • Beelden waarbij de schuldige is vastgelegd, kunnen gelden als bewijsstuk bij verzekeraars of justitie.

Voordelen voor ondernemers

  • Wat heeft u als ondernemer aan een camera op het dashboard en wat kunt u met de beelden?
  • Het ingebouwde track & trace systeem van een dashcam kan het kilometer-registratieproces vereenvoudigen.
  • Wanneer uw medewerkers in een auto van de zaak of leaseauto rijden, kunnen de beelden discussies over schade of ongevallen helpen voorkomen.

Geen waterdicht bewijs

Toch zijn dashcam-beelden op zichzelf staand geen bewijs. Het is namelijk mogelijk om het beeldmateriaal te bewerken wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt. Daarnaast laten de beelden vaak niet zien wat er aan de situatie voorafging.

Privacywetgeving

Gebruikt u een dashcam, dan gelden er bepaalde regels. Zo mag de camera het zicht van de bestuurder bijvoorbeeld niet belemmeren. En u mag de opgenomen beelden niet online publiceren vanwege de privacywetgeving.

Verzekeraars zijn positief

De verzekeraars die meewerkten aan een onderzoek van Verzekeringen.com lieten weten dat dashcam-beelden kunnen helpen om schuldvragen te beantwoorden. Wanneer verzekerden deze beelden ter bewijsvoering meesturen, maken verzekeraars hier in de meeste gevallen gebruik van. Dit lijkt dus een effectief hulpmiddel. Daartegenover staat dat bestuurders nog maar zelden beelden meesturen naar hun verzekeraar.

Gadget of nuttig apparaat?

In Nederland is het gebruik van een dashcam niet verplicht. Dashcam-fabrikanten verwachten wel dat het aantal camera’s in auto’s de komende jaren verder toe zal nemen.
Ik kan me voorstellen dat het in sommige situaties zinvol is om te beschikken over beeldmateriaal. Maar of dit apparaat een belangrijke rol gaat innemen rondom bewijsvoering, is nog niet duidelijk. Heeft u als ondernemer ervaring met dashcams? Laat je mening hier achter.

Delen via