Terug naar het overzicht

De 5 meest voorkomende gevallen van pech onderweg

12 mei 2015

Komende zomer zullen weer miljoenen Nederlanders op vakantie gaan en een groot deel daarvan pakt de auto om de zon op te zoeken. Wat we daarbij niet kunnen gebruiken is pech onderweg – maar helaas hebben we daar niet altijd controle over. Natuurlijk zijn er wel dingen die je kunt doen om het risico te beperken en die dingen hebben we voor de 5 meest voorkomende pechgevallen op een rijtje gezet.

1. Een lege accu

Een accu blijft een kwetsbaar onderdeel van iedere leaseauto. In de winter komen soms strenge temperaturen voor waar de accu gevoelig voor is en daar is niets aan te veranderen. Het kan dus gebeuren dat de accu in een mindere staat is dan voor de winter en daar kun je helaas tijdens de vakantie mee worden geconfronteerd.
Wat kun je doen? Laat voor de vakantie de accu nakijken om zeker te weten dat hier niets mee aan de hand is, en vergeet je startkabels niet!

2. De dynamo

Als een dynamo niet meer goed werkt, kan de accu niet worden opgeladen. Een rood (knipperend) lampje geeft aan dat dit geval is, zorg dan dat je de motor niet uit zet voordat je op een veilige plek bent.
Wat kun je doen? Terplekke helaas niet zoveel en veel garages hebben niet alle soorten dynamo’s op voorraad. Een grote beurt voor de zomer zou problemen moeten uitsluiten.

3. Versnellingsbak

Zeker als je de bergen ingaat, heeft de versnellingsbak nogal te lijden. Net als bij een dynamo is het een onderdeel dat zorgt voor veel pechgevallen.
Wat kun je doen? Als je voor de vakantie al merkt dat het schakelen niet zo soepel gaat, laat de leaseauto dan nakijken. En ook hier is een grote beurt een goede manier om problemen te voorkomen.

4. Koelproblemen

Als je naar een warmer land gaat dan heeft de auto meer capaciteit nodig op het gebied van koeling. Om problemen te voorkomen, moet dit dus goed in orde zijn.
Wat kun je doen? Laat de auto een tijdje stationair draaien en let op of de ventilator aan gaat, deze maakt het geluid van een stofzuiger. Check ook even het peil van de koelvloeistof.

5. Sleutel kwijt

Ook in de top 5 van pechgevallen, de sleutel die kwijt is of die in de auto ligt. Een vervelende reden om in een vreemd land met ‘pech’ te staan.
Wat kun je doen? Zorg ervoor dat je altijd een reservesleutel bij je hebt en deze op een handige plek bewaart. Bijvoorbeeld in een vest of jack dat je altijd aan hebt.

Auteur: Niels van Rooijen

Delen via