Terug naar het overzicht

Checklist: hoe kiest u een zakelijke auto die het beste bij u past?

3 maart 2021

Het is zover. Mijn auto is er vorige week mee gestopt. Ik zag het al aankomen en had met mezelf afgesproken vanaf dat moment zakelijk te gaan rijden. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod en de mogelijkheden zijn enorm. Droomt u al jaren van een bepaalde auto waarin u graag wil rijden, dan is de keuze voor een zakelijke auto waarschijnlijk zo gemaakt. Is het voor u, net als voor mij, lastiger om te kiezen? Dan helpt deze checklist u op weg om voor u de beste zakelijke auto te kiezen.

 

Wat heeft u nodig?

De eerste vraag die ik mezelf stelde was: waar heb ik deze auto nu precies voor nodig? Heeft u bijvoorbeeld een klusbedrijf, dan is een bus handig voor het vervoeren van materialen en gereedschap. Bent u, net als ik, zelf regelmatig onderweg van en naar klanten? Dan kiest u eerder voor een betrouwbare en representatieve auto. Het soort en de grootte van de auto doen er natuurlijk ook toe, net als voorkeur voor een bepaald merk of type.

Welke auto past bij uw onderneming?

Of we nu willen of niet, als ondernemers worden wij onder meer beoordeeld op onze presentatie. Van onszelf, onze onderneming en dus ook van onze auto. Om een voorbeeld te geven: als een bankdirecteur in een gloednieuwe Mercedes de parkeerplaats op rijdt, kijken we daar niet van op. Maar wanneer ik als zzp’er kom aanrijden in een grote dure auto, kijkt een potentiele opdrachtgever daar toch anders naar. Kies dus de auto die bij uw onderneming en situatie past.

Nieuw of tweedehands?

In mijn zoektocht tipte iemand mij over tweedehandsauto’s. Heeft u bijvoorbeeld (nog) geen grote financiële buffer, maar wilt u wel zakelijk een bedrijfsauto rijden? Dan kunt u overwegen om naar een occasion te kijken. Ze zijn goedkoper dan de nieuwe modellen en doen prima dienst als bedrijfsauto. Met de juiste garantievoorwaarden voelt het alsof u een nieuwe zakelijke auto aanschaft.

Hoe regelt u de financiering?

Een andere belangrijke vraag om in uw overwegingen mee te nemen is hoe u de financiering regelt. Financiert u de zakelijke auto zelf of heeft u externe financiering nodig om te investeren in een zakelijke auto? Ook hier zijn weer veel keuzemogelijkheden. Ik stip er in dit artikel twee aan. Een zakelijke lening levert u financiële ruimte op. U kunt deze ruimte inzetten waarvoor u maar wilt, dus ook voor het financieren van een bedrijfsauto. Wilt u liever elke maand dezelfde vaste kosten voor het rijden in een zakelijke auto? Dan is zakelijke lease een geschikte vorm om uw auto te financieren.

 

Ik heb inmiddels mijn keuze gemaakt. En u? Ik hoop dat dit artikel u op weg heeft geholpen om een weloverwogen keuze te maken voor uw zakelijke auto. Heeft u zelf tips of vragen over zakelijk rijden? Laat deze dan achter in de reacties. Ik wens u veel rijplezier!

Delen via