Terug naar het overzicht

8 tips om vakantiefiles en warmte te overleven

27 juni 2019

Binnenkort start weer de vakantie uittocht. Met z’n allen met de auto naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. De combinatie file en warmte onderweg is geen prettige maar je kunt je er wel op voorbereiden. Hier lees je 8 tips die je goed kunt gebruiken om vakantiefiles en warmte te overleven.

  1. Wanneer je met pech in de berm moet wachten, is het noodzakelijk dat je bijvoorbeeld een paraplu of dunne shawl in de auto hebt liggen – in ieder geval iets als bescherming tegen de zon. Het is geen overbodige luxe om een kleine tas met hulpmiddelen in de auto te hebben voor worstcase-scenario’s
  2. Neem voldoende water mee om een paar uur (met alle inzittenden) langs de weg te kunnen overbruggen. Ik weet het: een open deur van jewelste, maar je zou de verhalen moeten horen van Nederlandse autobergers die automobilisten als dorstige dieren water moeten geven.
  3. Zorg ervoor dat bij de kleine en grote beurten óók de airconditioning het doet en bijgevuld is. Mocht je in een file vast komen te staan (wat god verhoede, maar het kan gebeuren) en je kunt niet afkoelen door de wind, dan kan de temperatuur snel oplopen tot onaangename hoogten. Overigens is het juist gebruiken van airconditioning een vaardigheid die je kunt leren.
  4. Als je dan toch langs de garage rijdt, check dan ook even de kwaliteit van de accu en het koelvloeistofpeil.
  5. Door extreme warmte nemen de prestaties van de bestuurder af en wordt de kans op een ongeval vergroot. In warme landen wordt 15 procent van de ongelukken veroorzaakt doordat mensen tijdens het rijden bevangen worden door de warmte. Neem daarom extra pauzes en zorg goed voor jezelf en de medepassagiers om ongelukken te voorkomen.
  6. Is er geen schaduw, parkeer de auto dan zo dat de achterkant van de auto richting de zon staat. Het is vooral het dashboard wat de meeste warmte opvangt en zorgt voor de opwarming van de auto.
  7. Hou kleine kinderen, ouderen en dieren goed in de gaten. Hou ze uit de zon door bijvoorbeeld het zijraam van de auto af te dekken met een zonnescherm of handdoek. In een stilstaande auto loopt de temperatuur razendsnel op. Laat dus niemand achter in de auto, ook niet voor een snelle boodschap.
  8. Laat nooit een flesje water in je auto achter, want dit zorgt voor brandgevaar. Als de zon op de vloeistof schijnt, ontstaat er een soort vergrootglas effect. Het wordt dan zo heet, dat de bekleding in brand kan vliegen.

Auteur: Basti Baroncini

Delen via