Terug naar het overzicht

5 tips waarmee je nóg duurzamer auto kunt rijden

18 juni 2015

Op onze site lees je geregeld over duurzaam rijden en de snelle ontwikkelingen van hybride- en elektrische leaseauto’s. Rijden met minder uitstoot is voor steeds meer mensen belangrijk, of dat nu in een leaseauto of eigen auto is. Maar hoeveel invloed heb je zelf op zuinig rijden? Best wel veel! We hebben een aantal tips op een rijtje gezet die iedereen meteen kan opvolgen voor nóg duurzamer rijgedrag.

1. Check de bandenspanning

Als de banden van een auto te zacht zijn kan dit zorgen voor een toename in verbruik van 8 tot 10 (!) procent. Zorg dus dat je weet wat de bandenspanning moet zijn en check deze geregeld, dit kun je gemakkelijk zelf doen.

2. Ramen dichthouden

Rijden met de ramen open kan heerlijk zijn, zeker met mooi weer. Maar naast het vuil en geluid dat de auto binnendringt is het ook nog eens negatief voor het verbruik. Denk de volgende keer dus even na of je niet de ventilator aan kunt zetten, of zet het raam lekker open als je voor een stoplicht staat te wachten.

3. Verwarming / airco uit?

Nog een factor die kan zorgen voor een toename van 10 procent in verbruik is de verwarming of airco. We zijn er ondertussen aan gewend en soms is het natuurlijk echt nodig, maar door in de winter je jas aan te houden en in de zomer vaker de ventilator te gebruiken in plaats van de airco kun je dus flink zuiniger rijden.

4. Kofferbak leeg

Extra gewicht zorgt voor extra verbruik. De autofabrikanten proberen leaseauto’s zo licht mogelijk te houden dus let erop dat je dit gewicht zelf niet een stuk hoger maakt door bijvoorbeeld de kofferbak vol te leggen met zware spullen.

5. Kies voor de snelweg

Moet je ergens heen waar je zowel via de snelweg als ‘binnendoor’ kunt komen? Een auto is doorgaans een stuk zuiniger op het vlakke wegdek van een snelweg – kies dus daarvoor als het kan.

Auteur: Niels van Rooijen

Delen via