Terug naar het overzicht

5 onderscheidende factoren van familiebedrijven

13 november 2017

Dit jaar won Terberg Group B.V. de Familiebedrijven Award 2017 en daar zijn we trots op. De rol van familiebedrijven in het Nederlandse bedrijfsleven is momenteel groot. Maar liefst 70% van alle bedrijven in ons land wordt geleid door families. Heeft u zelf een familiebedrijf? Staat u dan wel eens stil bij de meerwaarde van uw onderneming? In dit artikel leest u 5 factoren waarop familiebedrijven zich onderscheiden. Herkent u zich hierin?

Lange termijn visie en heldere lijnen

Als familie weet u vaak precies welke richting u met uw bedrijf op wil gaan en op welke manier. De strategie is vooral gericht op de lange termijn. Over het algemeen beschikken familiebedrijven over meer eigen kapitaal. Hierdoor bent u niet of nauwelijks afhankelijk van investeerders. De beslissingsbevoegdheid en de bedrijfsstructuur van de onderneming is helder. En dat komt de besluitvaardigheid en slagvaardigheid ten goede.

Goed werkgeverschap

Bij een lange termijn visie hoort ook goed werkgeverschap. Familiebedrijven zorgen voor bijna 30% van alle banen in ons land. In deze ondernemingen is opvallend veel plek voor jongere medewerkers. Hieruit blijkt dat families zich met hun bedrijf richten op de toekomstige generatie en zich daar ook echt voor inzetten.

Groot innovatie vermogen

Het innovatie vermogen van familiebedrijven is groot. Sommigen nemen in hun markt een toppositie in binnen Europa of zelfs wereldwijd. Ondernemers sturen vooral op continuïteit. Door de persoonlijke betrokkenheid van de eigenaren en de vaak conservatieve financiering kan de onderneming tegen een stootje. Ook als het economisch slechter gaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Veel bedrijven die door families bestuurd worden, zijn toonaangevend op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij verplaatsen werkgelegenheid niet zomaar naar lage lonen landen. Excessen op het gebied van topbeloningen doen zich bij familiebedrijven veel minder voor dan bij (beurs-)ondernemingen. Net als het nastreven van korte termijn resultaten ten koste van de continuïteit.

Toekomstbestendig

Het is niet altijd zo geweest dat familiebedrijven van belang waren voor de samenleving en economie. Rond de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gold dat dit een uitzichtloze en zelfs ongewenste ondernemingsvorm zou zijn. Inmiddels is dat imago drastisch veranderd en lijken familiebedrijven toekomstbestendiger dan ooit. Zij weten zich, vaak beter dan bedrijven met een andere eigendomsstructuur, goed te onderscheiden in de markt. Niet alleen in nichemarkten, maar juist ook internationaal. De politiek en de overheid zien steeds vaker de meerwaarde van familiebedrijven als essentiële en vitale ondernemingsvorm.

Herkenbaar? Of is uw onderneming op andere factoren onderscheidend? Laat het dan weten!

Bron: CBS rapport Familiebedrijven in Beeld

Auteur: Tamara Rijnen

Delen via