Terug naar het overzicht

5 lifehacks voor je leaseauto

29 januari 2018

Lifehackers zijn mensen die proberen meer te doen in minder tijd, met lagere kosten, minder stress en meer impact. Ze stellen zichzelf kortom steeds de vraag: kan het nou niet wat slimmer? En dat kan natuurlijk ook met mobiliteit! Deel ze met je medewerkers, en bespaar samen veel tijd én geld.

Ruim negentig procent van ons gedrag doen we op de automatische piloot. Over tandenpoetsen en filerijden denken we niet actief na. Grotendeels gebruiken we de (innerlijke) automatische piloot. Er is één nadeel. Vaak zijn er veel betere en effectievere manieren om die taak uit te voeren. Maar dan moet je daar wel gebruik van weten te maken. Lifehackers gaan er actief naar op zoek. Hieronder vind je een aantal lifehacks die te maken hebben met mobiliteit.

1. Technologie

Lifehackers maken vaak gebruik van nieuwe technologie. Zo zijn er inmiddels al honderden apps en websites waarmee je mobiliteit beter, goedkoper en efficiënter kunt organiseren. Verdiep je erin, en maak er gebruik van! Eigenlijk komen de online toepassingen op één simpele redenering neer. Als je weet dat een auto gemiddeld ruim 22 uur per dag stilstaat, en als je weet dat technologie ons méér dan ooit met elkaar weet te verbinden… dan kun je vraag en aanbod slim met elkaar combineren.
Even theoretisch: stel dat je medewerkers alleen woon-werkverkeer doen en de buurman legt tijdens kantoortijd vooral huisbezoeken af, dan kunnen jullie samen de helft besparen op mobiliteit. Natuurlijk ligt het veel complexer in de praktijk, maar Rabobank Rotterdam wist zo bijvoorbeeld 7% te besparen op mobiliteit.

2. Links of rechts?

Áls je in een vreemde auto zit en toevallig moet tanken, dan wil het wel eens voorkomen dat je niet weet of de benzinedop aan de rechter- of aan de linkerkant van de auto zit. Sommige mensen stappen uit om te kijken, andere mensen wagen de gok. Maar het kan veel sneller én accurater. Kijk op het dashboard naar de plek die het benzineniveau aangeeft. Daar staat een icoon met een ouderwets pompje. En het grappige is: het slangetje van het symbool zit rechts óf links. Mag je drie keer raden waarom dat is?!

3. Wegrijden

Hoe je je auto parkeert, bepaalt voor een (klein) deel je brandstofverbruik. Koude motoren verbruiken tot wel 50% meer energie dan warme motoren. Het is ook om díe reden dat altijd wordt aanbevolen om het eerste kwartiertje rustig te rijden. Maar achteruitrijden kost óók meer energie. Wanneer je bij het wegrijden dus gelijk vóóruit kunt rijden, bespaar je weer een paar procent brandstof.

4. Deur ijsvrij

Het klinkt gek, maar het werkt écht! Gebruik handreiniger om je bevroren autoslot te openen. De alcohol in het goedje laat het ijs namelijk vlug smelten. Vaak heb je zo’n flesje toch wel in je tas zitten en bovendien is het goedkoper dan whisky op het slot gieten.

5. Ontdooien of trainen?

Het is januari, de tijd van bevroren autoruiten. Mocht je de kans hebben, parkeer de auto dan met de voorruit richting het oosten. De opkomende zon ontdooit dan als eerste de voorruit. Dat scheelt krabben en/of brandstof voor de verwarming. Tenzij je er een andere lifehack aan koppelt, namelijk de bevroren ruit gebruiken als ochtendtraining voor je biceps.

Auteur: Basti Baroncini

Delen via