Terug naar het overzicht

4 auto-lifehacks voor in de winter

22 januari 2016

Iedereen die in de ochtend de leaseauto in wil stappen om richting kantoor te rijden heeft er mee te maken: de winter heeft haar intrede gedaan. Dat kan zorgen voor de nodige uitdagingen en vertragingen. Maar gelukkig zijn er een aantal ‘lifehacks’ die autorijden in de winter makkelijker, goedkoper en veiliger kunnen maken. We hebben er 4 op een rijtje gezet.

De beste manier om ruiten te ontdooien

Mark Rober werkte als techniciën bij NASA en houdt zich tegenwoordig bezig met YouTube-filmpjes over allerlei wetenschappelijke weetjes. Zo behandelde hij ook de beste manier om ruiten te ontdooien – ondersteund door de wetenschap dus. Dit zou twee keer zo snel moeten gaan dan de doorsnee manier die de meeste mensen gebruiken:

  • Zet de verwarming op de allerhoogste stand
  • Zet de temperatuur van de verwarming zo hoog mogelijk
  • Zet de airconditioning aan
  • Zet de circulatie van lucht binnenin de auto uit (zodat er enkel lucht van buiten naar binnen komt)
  • Zet de ramen op een kiertje, zodat er nog meer droge lucht naar binnen komt

..zo zit je binnen een mum van tijd op de weg!

Ruitenwissers omhoog!

Om nóg sneller weg te kunnen rijden in de ochtend, kun je de avond ervoor de ruitenwissers recht omhoog zetten. Een simpel trucje om te voorkomen dat ze aan de ruit vast vriezen. Dat is weer een onderdeel minder om je in de ochtend over te bekommeren.

Benzinetank vol?

Als het écht koud wordt, kan er vocht ontstaan in de benzinetank. Dit kan dan weer tot gevolg hebben dat de benzineleidingen bevriezen, met alle vertragingen (en eventuele reparaties) van dien.

Door de benzinetank vol te houden kun je dit gemakkelijk voorkomen. Er is dan simpelweg geen ruimte om voldoende vocht te creëren. Rij dus voordat je naar huis rijdt nog even langs het benzinestation.

Bandenspanning op peil houden

Als de temperatuur een graad daalt, neemt ook de bandenspanning af. Als het snel koud wordt kan het dus zijn dat je met te zachte banden rijdt. Dit zorgt voor een hoger verbruik aan brandstof én minder grip op de weg. Meet dus regelmatig de bandenspanning en breng deze terug tot het gewenste peil indien nodig.

Auteur: Thom Staal

Delen via