Wanneer u zakelijk een auto rijdt en meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, heeft u te maken met bijtelling. Bijtelling is een fiscale maatregel om u te belasten voor het privé gebruik van uw zakelijke auto.

Bijtelling – hoe werkt het?

De fiscus stelt dat er sprake is van inkomsten wanneer u met een auto van de zaak, zoals een leaseauto, privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. De bijtelling op het inkomen wordt berekend op basis van een percentage van de nieuwprijs van de auto. Het percentage wordt bepaald door uw autokeuze en bijkomende CO₂-uitstoot. Over dit bedrag betaalt uw werkgever voor u loonbelasting. U houdt dan netto op uw salaris minder over. Rijdt u eenmaal een nieuwe leaseauto, dan verandert het percentage niet meer en is deze maximaal 5 jaar geldig.

Er zijn nu nog 2 bijtellingspercentages:

  • 16% – voor de volledig elektrische auto’s
  • 22% – voor de hybride, diesel- en benzineauto’s

In 2021 is de bijtelling voor een elektrische auto’s 12%. Voor volledig elektrische auto’s gaat het bijtellingspercentage van 16% vanaf 2022 gelden tot maximaal 40.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt het dan geldende algemene bijtellingspercentage van 22%. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden. Als u nog op zoekt bent naar een elektrische auto is het voordelig om deze nog in 2021 te bestellen!

Bijtelling berekenen

Gaat u een nieuwe leaseauto rijden? Dan kunt u via onze Terberg Business Mobility bijtellingstool berekenen wat de bijtelling is en wat het u gaat kosten.

Rittenadministratie

Als u wilt aantonen dat u minder dan 500 km/jaar privé rijdt, dan is het van belang om van iedere rit een gedetailleerde administratie bij te houden. De Belastingdienst stelt hier strenge eisen aan. U kunt de rittenadministratie handmatig bijhouden of een registratiesysteem in uw leaseauto laten inbouwen.

 

Inzicht krijgen in de bijtelling op basis van uw persoonlijke situatie?

Bekijk het hier